Pardubický Perrot bude vystaven v Karlových Varech

29.08.2016 12:17

eden z nejcennějších obrazů, které má ve svém majetku město Pardubice, bude na podzim vystaven v Karlových Varech. Pohled na Velkou Něvu a nábřeží Admirality od Ferdinanda Victor Perrota bude součástí výstavy Tváře Ruska. Město obraz na výstavu ruského malířství 19. a počátku 20. století zapůjčí bezplatně, rozhodla rada města.

Pardubický Perrot bude vystaven v Karlových Varech
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Galerie umění Karlovy Vary, která Pardubice o výpůjčku požádala, zajistí na vlastní náklady transport uměleckého díla, jeho pojištění, péči, správnou manipulaci a správné klimatické i světelné podmínky podle muzejních standardů. Pro zajištění bezpečnosti exponátů je galerie vybavena zabezpečovacím systémem napojeným přímo na PČR, výstavní prostory jsou monitorovány kamerovým systémem a splňují všechny bezpečnostní podmínky,“ řekl vedoucí kanceláře tajemníka pardubického magistrátu Jiří Turek.

Rozměrné plátno ve zlaceném zdobném rámu viselo léta v zasedací místnosti pardubické radnice. Před osmi lety bylo při rekonstrukci sejmuto a do moderního interiéru se již nevrátilo. Od roku je obraz součástí dlouhodobé expozice náchodské galerie umění, která se od 70. let minulého století specializuje na ruské malířství 19. a 20. století.

Pohled na Něvu je pravděpodobně jediným „Perrotem“ ve sbírkách českých galerií. F. V. Perrot  se narodil v roce 1808 ve Francii, jeho největší inspirací bylo moře, přístavy a lodě. V roce 1840 přijal pozvání cara Mikuláše a odcestoval do Petrohradu, kde rok poté zemřel. Obraz, který vlastní Pardubice, je zřejmě jedním z posledních malířových děl, neboť nebyl dokončen. Na pardubickou radnici se dostal počátkem 50. let minulého století, po znárodnění majeteku tehdejší městské spořitelny. V tištěných materiálech se obraz pod názvem „Petrohrad“ poprvé na českém území objevuje v roce 1935 v rámci výstavního katalogu. Tenkrát patřil Jaroslavu Koutskému, který v letech 1927 až 1930 služebně pobýval coby konzulární rada československého ministerstva zahraničních věcí v Sovětském svazu. Od Koutského v roce 1938 koupila obraz právě Městská spořitelna Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…