Písek: O pěti milionech příští rok rozhodnou občané

22.12.2018 10:36

Celkem pět milionů korun bude v roce 2019 vyčleněno v rozpočtu města na projekty, o kterých rozhodne veřejnost. Navýšit předpokládané výdaje v příštím roce o uvedenou částku na tzv. participativní rozpočet navrhl zastupitel Jiří Hořánek a zastupitelstvo myšlence dalo zelenou.

Písek: O pěti milionech příští rok rozhodnou občané
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Budeme se muset zamyslet nad způsobem, jakým oslovíme občany, o čem a jak se bude hlasovat. Samozřejmě nás zajímá praxe z jiných měst, kde tento způsob spolurozhodování o investicích již funguje,“ říká starostka Eva Vanžurová.

S participativním rozpočtem mají různé zkušenosti už v řadě měst a obcí. V Brně je to například druhým rokem projekt Dáme na vás, v jehož rámci letos obyvatelé rozhodovali dokonce o deseti projektech za celkem 30 milionů korun.

„Nejčastěji je participativní rozpočet využíván na investice do veřejných prostor, sportovišť, hřišť, úprav veřejných prostranství. Každý nápad ale není proveditelný, ať už z technických nebo legislativních důvodů. Aby projekt participativního rozpočtu měl do budoucna v Písku smysl, musí mít předem daná pravidla a město ho musí vzít za svůj,“ dodává místostarostka Petra Trambová.

V Písku v menším měřítku projekt úspěšně vyzkoušeli v místních základních školách, kde o využití částky 50 tisíc korun rozhodovali sami žáci. Před dětmi stál úkol vymyslet, navrhnout, zkonzultovat s vedením školy a obhájit před svými spolužáky, co by se za získané peníze mohlo pořídit. Po kampaních už následovalo demokratické hlasování, z něhož vyšly nejúspěšnější návrhy určené k realizaci.

„Finanční prostředky využila každá ze škol velmi různorodě. Nejvíce bodovaly věci určené k odpočinku a regeneraci o přestávkách. Například Základní škola J. K. Tyla v Písku celou částku věnovala na vybavení relaxační zóny na chodbách a v atriích školy,“ přibližuje Andrea Klimešová z odboru školství a kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…