Písek: Občané letos rozhodnou o pěti milionech korun

10.01.2020 10:52

Chcete se dozvědět více o participativním rozpočtu v Písku? První informační schůzka se koná ve středu 29. ledna od 16 hodin v Městské knihovně Písek.

Písek: Občané letos rozhodnou o pěti milionech korun
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Možnost aktivně se zapojit do veřejného dění, navrhnout, obhájit, prosadit a schválit veřejně prospěšné projekty na území města, budou mít od letošní roku také písečtí občané. Na tzv. participativní rozpočet, který město bude realizovat pod názvem „PARO-Počítáme s vámi“, je vyčleněno celkem pět milionů korun.

„Tyto finance mohou být použity jak na investiční projekty, tak i na jiné aktivity, například kulturně společenského či sportovního rázu,“ informuje místostarostka a koordinátorka participativního rozpočtování Petra Trambová.

Projekt může být realizován jen na majetku a na území města. Jeho předkladatel musí být občan Písku starší 18 let. Jednotlivé projekty ještě před veřejným hlasováním posoudí pracovní skupina složená z odborníků a vyhodnotí jejich proveditelnost. Realizovatelné projekty pak postoupí do finálního hlasování. To bude taktéž vyhrazeno jen dospělým občanům Písku, tedy lidem 18+ s trvalým pobytem ve městě. Každý bude mít k dispozici pět hlasů pozitivních a tři negativní, kterými může předložené návrhy podpořit či jim podporu odejmout.

„Výzvu město vyhlásí na konci ledna, kdy budou rovněž spouštěny webové stránky www.paropisek.cz s veškerými potřebnými informacemi. Projekty budeme přijímat od února do května. Potom je čeká posouzení proveditelnosti a následně hlasování. Důležité bude i to, jak svůj nápad dokáží autoři obhájit a získat pro něj podporu. Nejúspěšnější projekty z první výzvy budeme realizovat v příštím roce. Maximální částka na jednu akci je milion korun bez DPH. U investičních projektů musí být v této sumě zahrnuty vedle pořizovacích nákladů i náklady na provoz po dobu tří let,“ doplňuje Petra Trambová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.