Písek: Ve spolupráci se studenty vznikl nový krajinný prvek

20.11.2017 14:30

Lokalita Na Hřebíčku je bohatší o nový krajinný prvek. Na počátku letošního listopadu tu byl vytvořen remíz. Ten navazuje na ovocnou alej vysazenou před třemi roky podél polní cesty ze sídliště Portyč.

Písek: Ve spolupráci se studenty vznikl nový krajinný prvek
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Akce je pokračováním pilotního projektu výsadeb krajinné zeleně s cílem zvýšení biodiverzity v intenzivně zemědělsky obhospodařované krajině se zaměřením na zlepšení biotopu pro ptáky jako je koroptev polní a další chráněné druhy.

Podkladem projektu je ornitologicko-krajinářská studie z roku 2013, ve které je v okolí města Písku navrženo celkem 20 krajinných prvků tohoto typu. Výsadba se uskutečnila pod záštitou Městského úřadu Písek, odboru životního prostředí, ve spolupráci se žáky a učiteli Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga v Písku. Sadební materiál zajistila nezisková organizace Sázíme stromy z.ú. a finančně podpořila firma Patagonia, která vedle tohoto píseckého projektu dotovala také další dva podobného rázu na Moravě a ve Slezsku.

„Před vlastní výsadbou jsme uspořádali krátkou přednášku na téma návratu remízů jako původních krajinných prvků do české krajiny se zaměřením na vhodné úpravy biotopu, zvýšení potravní nabídky a krytových možností pro živočichy v krajině,“ říká David Schwedt z odboru životního prostředí MěÚ Písek. „Žáci lesnických škol se v průběhu dne prakticky seznámili se základními pravidly výsadby stromů a keřů.“

Vysazeno bylo na ploše přes 0,5 hektaru celkem 30 ovocných stromů – převážně vysokokmenů původních staročeských odrůd a také 900 plodonosných keřů. Součástí osazovacího plánu jsou hlavně původní druhy jako je ptačí zob obecný, růže šípková, brslen evropský, hloh obecný, řešetlák počistivý, svída krvavá a další. Městské služby Písek zajistily zakůlování, ochranu proti okusu a zásobní hnojení vysazených dřevin.

„Náklady na vytvoření tohoto krajinného prvku byly minimální, platil se pouze doplňkový materiál, práci odvedli studenti lesnických škol, dobrovolníci a pracovníci odboru životního prostředí zdarma. Plocha remízu bude po dobu pěti let chráněna oplocením a po zapojení porostu bude zpřístupněna,“ doplňuje David Schwedt.

V budoucnu jsou v této lokalitě plánovány mimo jiné také exkurze pro školy a zájmové spolky na téma zakládání krajinné zeleně (v případě zájmu lze domluvit na tel. 382 330 661). Vznik plochy o rozloze více než 6000 m2, která byla během několika dnů proměněna z monokulturního pole na plodonosný remíz poskytující útočiště a potravu mnoha živočichům, je dobrým příkladem zapojení dobrovolníků a škol, kterým není lhostejný současný stav krajiny.

Děkujeme všem zúčastněným!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…