Písek: Z participativního rozpočtu bude realizována polovina finálových projektů

19.12.2023 13:05 | Tisková zpráva

Polovinu z čtrnácti finálových projektů třetího ročníku Participativního rozpočtu města Písek (PARO) poslali obyvatelé města díky své podpoře k realizaci.

Písek: Z participativního rozpočtu bude realizována polovina finálových projektů
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Příští rok tak město začne budovat zajištěnou lezeckou cestu, tzv. ferratu na Václavských skalách, studentský park, lanovou dráhu na hřišti v Semicích a nový vodní prvek na dětském hřišti u sv. Václava. Zajistí instalaci externích defibrilátorů a nové vybavení sportovního areálu v Semicích. Realizaci si díky hlasům občanů vysloužil i projekt Semické kulturní léto. Do finálového hlasování se zapojilo 339 obyvatel města, kteří prostřednictvím webu (ZDE) projektům poslali celkem 961 kladných a 373 záporných hlasů.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43824 lidí

"Mohu s radostí říci, že díky participativnímu rozpočtu města Písek se naše město opět obohatí o zajímavé prvky. Ať už jde o to studentský park, jehož návrh vznikl díky spolupráci žáků píseckých středních škol, kteří se aktivně zapojí i do jeho realizace, nebo to bude ferrata, která se stane teprve třetí svého druhu v Jihočeském kraji," uvedl místostarosta Josef Soumar.

Pozitivně hodnotí i poměrně velkou účast obyvatel města ve finálovém hlasování. "Bylo vidět, že samotní iniciátoři projektů udělali maximum pro získání co největší podpory. Poslední dny hlasování přinesly zajímavé změny v pořadí projektů," dodal.

Do hlasování se mohli zapojit jen obyvatelé Písku starší 18 let. K dispozici měli pět kladných hlasů a tři záporné, které poměrně hojně využívali. Zcela tak vyřadili dva projekty, skákací hrad a venkovní ohřívače, které v celkovém součtu hlasů měly záporné skóre. Nejvíc kladných hlasů pak získal návrh na vybudování ferraty, a to 154.

Do třetího ročníku PARO lidé přihlásili celkem 20 projektů, dva z nich nezískaly v prvním hlasování dostatečnou podporu, a neprošly tak ani posouzením proveditelnosti, tři návrhy byly vyhodnoceny jako neproveditelné a na jednom z nich se bude pracovat mimo PARO.

Finálové projekty byly v celkové hodnotě 4,5 milionu korun, sedm projektů, jež získaly největší podporu, je v hodnotě přesahující 2,7 milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.