Písek testuje unikátní systém pro "chytré" parkování

14.10.2017 6:36

Na lepší parkování se už brzy mohou těšit řidiči v Písku. Od nového roku by měl ve městě začít fungovat unikátní navigační systém, který řidiče spolehlivě zavede na volné parkovací místo. Ten se v těchto týdnech testuje.

Písek testuje unikátní systém pro "chytré" parkování
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Řidiče v Písku trápí dlouhá léta nedostatek parkovacích míst. "Na první pohled je jasné, že největší problém s parkováním je přímo v centru města. Rozhodli jsme se proto pro řešení kombinující systém digitálních panelů pro navigaci na záchytná parkoviště se systémem, který nabízí volná parkovací místa přímo v ulicích města prostřednictvím mobilní aplikace," říká Josef Knot, místostarosta Písku a vicehejtman Jihočeského kraje.

Aplikace eParkomat přináší do Písku jako prvního města v České republice technologii, která je díky sledování mobilních zařízení schopná zjistit způsob, jakým lidé po dané oblasti cestují. "Následně umělá inteligence dokáže s vysokou přesností předpovědět obsazenost parkovacích míst v ulicích. Občané se ale samozřejmě nemusí bát o své soukromí. Data jsou dodávána od operátora tak, aby nebylo nikdy možné dohledat konkrétní osobu," říká spolumajitel firmy City Smart Parking Pavel Vrba.

Informace o tom, kde jsou volná parkovací místa, se budou k řidičům dostávat několika způsoby. "Jedním z řešení je aplikace pro chytrý mobilní telefon. Ta bude volně dostupná pro Android a Apple. Pro ty, kteří chytrý telefon nepoužívají, bude k dispozici webová stránka, na které se dozvědí, kde a za jakých podmínek je v současné chvíli v Písku možné zaparkovat," vysvětluje garant oblasti informačních technologií Smart Písek Miloš Prokýšek.

"V první fázi bude do tohoto systému zapojeno širší centrum našeho města. Pokud budou řidiči spokojeni, rozšíří se tento unikátní systém na celé území Písku," dodává místostarosta Josef Knot.

Parkoviště P1 je vybaveno unikátním detekčním systémem

Město nyní také představilo první místo, kde byly v minulých dnech instalovány naváděcí tabule a dobíjecí stanice, které jsou součástí komplexního řešení parkování. Jedná se o Parkoviště P1 v ulici Na Výstavišti. Zkušební provoz by měl fungovat přibližně tři měsíce.

Parkoviště P1 je vybaveno unikátním detekčním systémem, který dokáže vyhodnotit změny magnetického pole země a tím i přítomnost a případný pohyb vozidel. „Hlavním prvkem detekčního systému je speciální kabel, který umožňuje rozpoznat jednotlivá vozidla, ať už parkující, nebo projíždějící. Dokáže případně zaznamenat i jejich rychlost a tyto informace pak předává do navigačního systému,“ uvedl Zdeněk Židek, generální ředitel společnosti Omexom, která tuto technologii dodává s tím, že zajímavostí je i fakt, že tento kabel nespotřebovává téměř žádnou energii.

Dlouhodobým partnerem města Písek v projektu Smart City je i energetická společnost E.ON. "U parkoviště P1 jsme umístili rychlodobíjecí stanici pro elektromobily schopnou rychle nabíjet dvě vozidla," řekl Lukáš Svoboda, vedoucí oblastního managementu energetické společnosti E.ON. Dodal, že nechybí ani konektor pro pomalé nabíjení.

Nové parkoviště P1 budou moci řidiči využít již v průběhu listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…