Plzeň: Novým šéfdirigentem Plzeňské filharmonie bude Chuhei Iwasaki

09.03.2021 15:14

Novým šéfdirigentem Plzeňské filharmonie se od začátku koncertní sezóny 2021/2022 stane na dva roky dirigent japonského původu Chuhei Iwasaki, dosavadní stálý hostující dirigent tohoto hudebního tělesa. Nahradí tak Ronalda Zollmana, který stál v čele orchestru od sezóny 2018/2019.

Plzeň: Novým šéfdirigentem Plzeňské filharmonie bude Chuhei Iwasaki
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Chuhei Iwasaki patří k výrazným dirigentským osobnostem nejen české hudební scény. V Čechách žije 13 let, česky plynule také hovoří a s Plzeňskou filharmonií intenzívně spolupracuje již dva roky. Jako dirigent však hostoval v celé řadě filharmonií. Jsem přesvědčená, že Chuhei Iwasaki bude pro nás uměleckým přínosem s novými impulzy. Je umělcem celou svou duší, empatik, maximalista, svým vztahem a láskou k české hudbě se netají a má obrovský smysl pro humor,“ uvedla ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. Doplnila, že Ronald Zollman bude s Plzeňskou filharmonií i nadále úzce spolupracovat.

„Nabídky postu šéfdirigenta Plzeňské filharmonie si vážím. Je mi nesmírnou ctí. Hodně v mém životě znamená. Na práci s filharmonií se těším a udělám pro další umělecký růst tohoto orchestru maximum. Navíc mám moc rád i plzeňské publikum,“ řekl budoucí šéfdirigent Chuhei Iwasaki.

Chuhei Iwasaki je český dirigent pocházející z Japonska. Narodil se roku 1987 v Tokiu. Hru na housle studoval v letech 2003 až 2006 na konzervatoři Toho Gakuen v Tokiu, poté spolu s obory skladba a dirigování na Pražské konzervatoři. V dirigování, kterému se aktivně věnuje od roku 2012, se zdokonalil studiem na Akademii múzických umění v Praze. Od roku 2014 pedagogicky působí na Pražské konzervatoři, spolupracuje s předními českými a slovenskými orchestry. Jako s divadelním dirigentem se s ním mohou diváci setkat v plzeňském Divadle J. K. Tyla a pražském Hudebním divadle Karlín, od roku 2019 je také druhým dirigentem Slezského divadla Opava. V květnu 2018 debutoval s Filharmonií Hradec Králové na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Od koncertní sezóny 2019/2020 je stálým hostujícím dirigentem Plzeňské filharmonie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…