Plzeň: Ve městě by do dvou let měly zaniknout všechny herny a kasina

20.12.2023 19:06 | Tisková zpráva

Plzeň má novou vyhlášku na regulaci hazardu, postupně by tak díky ní měly do dvou let zmizet z území krajské metropole všechny herny a kasina, jichž je aktuálně 38. Vyhlášku schválili zastupitelé, účinná bude od 1. dubna 2024, přičemž poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025.

Plzeň: Ve městě by do dvou let měly zaniknout všechny herny a kasina
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Plníme naše sliby, které jsme občanům před volbami dali. Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům, kteří náš záměr podpořili, a to napříč politickým spektrem. Jsem rád, že hlasovali pro dobrou věc, protože hazard likviduje nejen jedince, ale často celé rodiny i s dětmi. Proto jsem přesvědčen, že jako město musíme jít příkladem a udělat pro omezení hazardu maximum, a to navzdory příjmům do městské kasy,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

„Mnoho lidí, kteří podlehli gamblerství, tedy hře na automatech a v kasinech, končí v neřešitelných dluzích, což následně ovlivňuje celé jejich rodiny. Je proto ve veřejném zájmu hazard tvrdě regulovat, omezit a uvědomit si, že ochrana společnosti a lidí ohrožených a závislých na hazardu by měla mít prioritu nad ziskem z herního průmyslu,“ doplnil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43763 lidí

Upozornil, že nelichotivé postavení Plzně v rámci počtu heren a kasin i množství závislých dodávají různé statistiky. Například podle Výroční zprávy o hazardním hraní v České republice v roce 2020 byl v Plzni počet heren a kasin v přepočtu na počet obyvatel v Plzni čtyřikrát větší než v Praze. Ze zprávy k roku 2023 pak plyne, že počet klientů adiktologických služeb v Plzeňském kraji, jejichž hlavním problémem je závislost na hazardních hrách, byl v letech 2018 až 2022 nejvyšší za poslední sledovaný rok 2022.

Plzeň až dosud regulovala hazard tak, že vyhláškou vymezila místa, kde je možné hry provozovat. I vzhledem ke zpřísnění pravidel zákonem č. 187/2016 předpokládala, že počet herních míst bude postupně klesat.

„Tento předpoklad se ještě do nedávna naplňoval. Dle naší vyhlášky z roku 2017 bylo možné v Plzni provozovat hry na 98 hracích místech, po novele naší vyhlášky v roce 2022 jsme docílili snížení na 48 hracích míst a dle současného stavu na podzim 2023 tu máme 38 heren a kasin. Nejvíce je jich v centru, následuje druhý, první a čtvrtý městský obvod. Bohužel se ale trend postupného snižování zastavil a začíná se obracet, v posledních měsících došlo k podání několika žádostí o zařazení nových míst do městské vyhlášky. Ukazuje se tak, že regulace prostřednictvím zákonné úpravy narazila na své limity, a bez dalšího zpřísnění regulace na úrovni městské samosprávy se situace nezlepší. Proto přicházíme s novou vyhláškou, která znamená nulovou toleranci hazardu,“ dodal primátor Roman Zarzycký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…