Plzeň má jako první město v republice videoklip I Charleston

26.09.2018 6:32

Vedle světových měst jako je New York, Řím, Taipei, Porto, Cáchy či Malmö se zařadila nově Plzeň jako první město z České republiky se svým videoklipem I Charleston. Přibližně stovku míst na pěti kontinentech ve videoklipech spojuje působení tanečníků swingu tančících v ulicích i v zákoutích charakteristických pro dané město. Videoklip I Charleston Pilsen vznikl za významné podpory města a bude sloužit k propagaci městských Slavností svobody a Plzně jako turistického cíle. Choreografkou a scénáristkou plzeňského videoklipu se stala Lenka Sekaninová, taneční lektorka, tanečnice Národního divadla a v projektu I Charleston též představitelka hlavní role.

Plzeň má jako první město v republice videoklip I Charleston
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Od ledna 2018 jsme začali intenzivně připravovat koncepci, zejména pojetí celého klipu a příběh, následovala příprava choreografie a nácviky tanečních scén. My jako Pilsner Jazz Band jsme museli připravit aranžmá vhodné skladby, nazkoušet ji a pořídit studiovou nahrávku. Vybrali jsme ikonickou skladbu fenomenálního skladatele a pianisty Duke Ellingtona - It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing,“ odhalil přípravy projektu kapelník orchestru Pilsner Jazz Band a projektový vedoucí Jindřich Jindřich.

Videoklip se natáčel v průběhu tří květnových víkendů. První část se odehrává roku 1945, v době osvobození města americkou armádou. Přirozenou kulisou se staly Slavnosti svobody a s natáčením ochotně pomohly vojenské historické kluby Tommy & Yankee, 16th Armored Division Club a KVH Soldaten. V klipu, který trvá necelých pět minut, swinguje na různých místech, charakteristických pro město Plzeň, na 40 tanečníků všech věkových kategorií. Charleston se za doprovodu Pilsner Jazz Bandu tančil na náměstí Republiky, na terasách pod Divadlem J. K. Tyla s pozadím synagogy, před Západočeským muzeem, Plzeňským Prazdrojem včetně typické pivovarské brány, v Křižíkových sadech nebo v Mlýnské strouze.

„Oproti ‘konkurenčním’ I Charlestonům ve světě obsahuje ten plzeňský dva unikátní prvky. Kromě účinkování orchestru má i propracovaný nadčasový příběh, který by se mohl odehrát kdykoliv – v den osvobození na konci války v Plzni nebo na swingové tančírně,” láká ke zhlédnutí Jindřich Jindřich.

„Využili jsme probíhajících Slavností svobody, ochoty a spolupráce města, zde sídlících institucí, skvělých lidí, kteří nám s natáčením pomáhali. Díky městu Plzeň jsme se dostali k technice, která nám umožnila pracovat zase trochu jinak,“ řekl režisér, kameraman a šéf štábu Pavel Schneider.

Město Plzeň natočený materiál částečně využije i pro spot k propagaci květnových Slavností svobody a také v cestovním ruchu. „Projekt nás zaujal hlavně proto, že bude zcela neotřelým a zajímavým způsobem prezentovat Plzeň ve světě. Líbila se nám i myšlenka natáčení během Slavností svobody a s autory projektu jsme se domluvili, že v rámci natáčení I Charleston Pilsen vznikne rovněž spot ke květnovým oslavám osvobození našeho města americkou armádou,“ upozornila Denisa Krylová z Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně a dodala, že videoklip bude pro město tou nejlepší reklamou. „Září z něj radost a spokojenost lidí, kteří účinkují a zároveň tady i žijí.“

I Charleston Pilsen byl poprvé představen před operou Prodaná nevěsta na náměstí Republiky 7. září. Premiéra a křest se konaly v rámci velké swingové tančírny 17. září, od tohoto večera je klip ke zhlédnutí na YouTube (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…