Plzeň se připravuje na Slavnosti svobody, budou od 5. do 8. května

06.03.2017 19:05

Plzeň se připravuje na 27. ročník Slavností svobody, uskuteční se od pátku 5. května do pondělí 8. května. Hlavní myšlenka oslav zůstává stejná, cílem je důstojně a v duchu tradic vzdát hold osvoboditelům města, americkým a belgickým válečným veteránům a připravit kulturní program evokující atmosféru května 1945 v Plzni.

Plzeň se připravuje na Slavnosti svobody, budou od 5. do 8. května
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Po roční pauze se na program vrací tradiční a nejatraktivnější část programu – Convoy of Liberty, přehlídka vojenské historické techniky projíždějící centrem Plzně, uskuteční se v neděli 7. května. Slavnosti svobody budou v několika lokalitách. Základní koncept projektu schválila Rada města Plzně.

„Slavnosti svobody, které si od počátku devadesátých let vybudovaly obrovské renomé nejen na území České republiky, ale i v zahraničí, nejsou pouze regionální akcí, ale staly se centrem oslav konce 2. světové války ve střední Evropě. Maximálně se snažíme jejich význam posilovat,“ řekl primátor Martin Zrzavecký, jehož kancelář opět připravila bohatý program pro americké a belgické veterány.

„Při pořádání letošního ročníku oslav osvobození Plzně se odbor prezentace a marketingu jako organizátor slavností rozhodl využít prodlouženého víkendu. Co se týká oblíbeného Convoy of Liberty, na podnět klubů vojenské historie jej letos poprvé organizuje přímo odbor prezentace a marketingu ve spolupráci s odborem bezpečnosti a prevence kriminality,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa.

Výběr z programu Slavností svobody 2017

Park za OC Plzeň Plaza, prostor za řekou – v tradiční lokalitě bude letos poprvé situován unikátní vojenský historický tábor, který bude prezentovat americkou armádu v originální podobě, v jaké ji Plzeň zažila v květnu 1945. Tábor bude věnovaný 16. obrněné divizi U.S. Army, přichystány jsou dynamické a komentované ukázky výstroje a výzbroje americké obrněné pěchoty. Součástí kempu bude fungující polní kuchyně s dobovým vybavením, polní dílny a prezentace dobových vojenských ubikací, bude zde zřízena akustická střelnice, kde budou probíhat ukázky střeleb ze všech pěchotních zbraní. „Veškeré zařízení tábora, vojenská technika, výstroj, výzbroj a jednotlivé vybavení bude do posledního detailu autentické, včetně ústrojové kázně vojáků, jejich nástupů, rozcviček a denních činností, které vykonávali američtí vojáci v Plzni v roce 1945,“ přiblížila Jana Komišová. Samostatná část kempu bude představovat stanový historický tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

Amfiteátr za OC Plzeň Plaza – hudební scéna věnovaná folkové a country hudbě, catering.

Pobřežní ulice, Kulturní dům Peklo – military tábor představující současnou americkou armádu s ukázkou táborového vybavení. Součástí bude především expozice americké pěchoty a provozování výcvikového prostoru, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet cvičnou překážkovou dráhu, na níž probíhá výcvik skutečných příslušníků U.S. Army.

Křižíkovy sady, Proluka – tradiční military kemp, tentokrát prezentující americkou 2. pěší divizi, která v letošním roce slaví 100. výročí svého vzniku, součástí kempu bude také projekt „Plzeň 1945“, který vykresluje atmosféru května 1945 v západočeské metropoli za využití netradičních postupů takzvané living history (oživené historie), kterému se dlouhodobě věnuje plzeňský klub vojenské historie Tommy and Yankee. Kromě života amerických vojáků v táborech představuje i život tehdejších Plzeňanů, projekt zahrnuje mimo jiné dobovou hudbu, rozhlasové přenosy, ukázky módy a každodenního života.

Náměstí Republiky - hlavní hudební scéna, nedělní dojezd Convoy of Liberty.

DEPO2015 – American Street Food Market 6. května 2017. Spodní parkoviště u DEPO2015: jednodenní prezentace Armády České republiky s výstavou techniky a ukázkami výcviku.

Patton Memorial Pilsen – muzeum zaměřené na postup a pobyt amerických vojsk na území Československa, speciální doprovodný program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…