Prachatice protne páteřní cyklotrasa

15.09.2018 11:44

Prověřeno, dohodnuto. Přes Prachatice povede páteřní cyklotrasa vedoucí z hraničního přechodu s Bavorskem až po soutok Blanice s Otavou u Putimi.

Prachatice protne páteřní cyklotrasa
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Zde se napojí na již existující cyklotrasu podél Otavy s názvem Otavská, která vede dále podél Otavy až po soutok s Vltavou, a pokračuje po jejím toku až do Prahy a dále na sever.

„Cíl, který jsem si předsevzal před třemi lety, se stane skutečností“, říká starosta Ing. Martin Malý. Vzniknou dvě nové cyklotrasy. První trasa s názvem Blanická povede od pramene Blanice, který se nachází nedaleko Arnoštova, podél jejího toku až po zmíněný soutok s Otavou u Putimi. Její délka bude téměř 100 km.  Druhá cyklotrasa – Zlatá stezka – povede z hraničního přechodu Mechový potok po linii středověké Zlaté stezky až k vesničce Bělči u Prachatic, kde se napojí na cyklotrasu Blanická. Tato trasa bude přibližně 40km dlouhá.

Město Prachatice se po dohodě s Nadací Jihočeské cyklostezky stalo nositelem projektu, takzvaného cyklogenerelu neboli zjišťovací studie. Studie měla za úkol vytyčit a prověřit možné trasy, kudy by cyklotrasy mohly vést. Studie, která byla městu předána nedávno, je téměř 20 cm vysoký štos dokumentů.

Dá se říci, že téměř metr po metru se odborná firma zabývala zadáním najít vyhovující řešení a prověřit všechny možnosti, kudy by mohly cyklotrasy vést. Oslovovala všechny vlastníky pozemků na trase, jednala s obcemi i soukromými firmami až se podařilo najít schůdnou kompromisní variantu pro tento záměr a vytyčit konečnou trasu.

Cyklotrasy tak budou využívat současné již existující místní a účelové komunikace i lesní cesty. Dojde k jejich propojení a vyznačení v terénu i na mapách. V některých místech zbývá ještě dořešit nepatrné drobnosti, které by však celkovému projektu už zabránit neměly.

Jedná se opravdu o atraktivní cyklotrasy, které budou procházet Národním parkem Šumava, CHKO Šumava, podhůřím Šumavy a krásnou přírodou s malebnými městy a vesničkami.

O tom, že město Prachatice má o tento projekt vážný zájem, svědčí i fakt, že v současnosti staví za 7,5 mil. Kč cyklotrasu na konci ulice Rumpálova do Ostrova, která se stane součástí cyklotrasy Zlatá stezka. Obdobně tak koná i město Volary, které buduje cyklostezku propojující vlastní město Volary se Soumarským mostem tak, aby cyklisté nemuseli vjíždět na frekventovanou státní silnici směřující na hraniční přechod Strážný. I tato nová stezka se stane součástí páteřní cyklotrasy Zlatá stezka.

„Věřím, že nové cyklotrasy a celkové propojení s ostatními trasami budou přínosem nejen pro cyklisty a naše město, ale celkově pro turistický ruch, což přispěje k zatraktivnění celého našeho regionu. Mým přáním a předběžnou dohodou s Nadací JČ cyklostezky je, že obě cyklotrasy by se mohly stihnout vyznačit v terénu do jara příštího roku. Slavnostně bychom tak mohli cyklotrasy otevřít při zahájení nové cyklistické sezóny na prachatickém náměstí na jaře příštího roku“, říká starosta Prachatic Ing. Martin Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…