Praha 1 potvrdila svoji vstřícnost k podnikatelům

17.03.2017 18:30

Letos už podeváté vyhodnotil srovnávací výzkum Město pro byznys, organizovaný společností Communa, s.r.o., podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Praha 1 obsadila v rámci hlavního města třetí místo.

Praha 1 potvrdila svoji vstřícnost k podnikatelům
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

Hodnocení probíhá na základě celkem 34 kritérií rozdělených do dvou hlavních kategorií – podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Hodnoceny jsou například počet registrovaných podnikatelů a jejich složení, přístup radnice ke kvalitě výuky na základních školách, investice do přípravy podnikatelské infrastruktury či podpora podnikání formou provozování podnikatelských inkubátorů.

„V kategorii ´podnikatelské prostředí´ se hodnotí údaje, které radnice může ovlivňovat nepřímo. V té druhé oblasti je už to, co radnice ovlivňuje přímo. Jak má třeba nastavené poplatky nebo například jak komunikuje s potenciálními podnikateli,“ vysvětlil Jakub Splavec ze společnosti Communa.

Kulturní a společenské centrum, nejvyšší podíl podnikatelů, vysoká úroveň vzdělávání, nejnižší nezaměstnanost a stále nejkvalitnější prostředí pro podnikání. Nejen to jsou důvody, proč je Hlavní město Praha stále vnímáno jako podnikatelsky nejpřívětivější město v celé České republice.

Praha je oproti ostatním krajům v rámci uvedeného výzkumu hodnocena odlišným způsobem, protože její prostředí je v porovnání s kraji poněkud odlišné. „Praha je sama o sobě podnikatelsky nejpřívětivější město, proto se třeba více zaměřujeme na atraktivitu městských částí pro podnikatele,“ uvedl Jakub Splavec.

Praha 1 letos v rámci metropole obsadila třetí místo. Na prvních místech se umisťuje především v kritériích z oblasti podnikatelského prostředí a v rámci hlavního města se podle pořadatelů výzkumu může pochlubit nejvyšším podílem podnikatelů, právnických osob a středních a velkých firem. Současně vykazuje nejvyšší meziroční růst počtu ekonomických subjektů a velmi dobrý je i přístup radnice.

Ocenění převzal jménem Městské části Praha 1 Karel John, vedoucí odboru Kancelář starosty Úřadu MČ Praha 1. „Z ocenění máme samozřejmě radost. Velkou zásluhu má na něm určitě náš živnostenský odbor,“ prohlásil Karel John a dodal: „Víme samozřejmě, že se můžeme zlepšovat, a tak budeme nadále zkvalitňovat poskytované služby. Předpokládám také, že naše jednotné kontaktní místo u živnostenského oboru v tomto roce obslouží ještě více podnikatelů.“

Město pro byznys je srovnávací výzkum, do kterého se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou do vyhodnocení zařazena automaticky. Týká se to 205 měst s rozšířenou působností a všech městských částí Prahy. Město pro byznys hodnotí všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam.

Organizátoři a partneři výzkumu chtějí jednotlivým radnicím zprostředkovat dobré zkušenosti a nápady z ostatních regionů. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele i veřejnost je sestavován žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která mají rozvinout diskusi o vývoji podnikatelského prostředí v České republice.

Další informace: www.mestoprobyznys.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…