Praha 2 si připomněla upálení Jana Palacha

17.01.2017 10:05

I díky iniciativě starostky Prahy 2 a poslankyně Jany Černochové je 16. leden významným dnem České republiky. 16. ledna 1969 se student Jan Palach zapálil, aby vnesl světlo do okupační temnoty, a svým zraněním podlehl o tři dny později v budově tzv. Borůvkova sanatoria v Legerově ulici.

Praha 2 si připomněla upálení Jana Palacha
Foto: mcpraha2.cz
Popisek: Karlovo náměstí v Praze

„Jsem velmi ráda, že jsme se loni s majiteli budovy domluvili a že zde v rámci rekonstrukce objektu vznikne v budoucnu pietní místnost, kde bude připomenut nejen Jan Palach, ale také další oběť komunistického režimu, kněz Josef Toufar,“ připomněla  Jana Černochová.

V předsálí její kanceláře jsou, jak loni slíbila, k vidění Palachovy rty, odlité ve stříbře podle posmrtné masky. Posmrtnou masku zhotovil roku 1969 pozdější čestný občan Prahy 2 Olbram Zoubek. Stříbrnou pamětní medaili vyrobil medailér Otakar Dušek a roku 2015 ji představil světu právě na „dvojkové“ radnici. Vzniklo symbolických 69 kusů tohoto artefaktu. U jednoho z nich si každý, kdo přichází ke starostce Prahy 2, může Palachovu oběť připomenout.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…