Praha 2 schválila rozpočet na rok 2024

12.03.2024 19:06 | Tisková zpráva

Zastupitelé Prahy 2 schválili rozpočet a finanční plán zdaňované činnosti městské části na rok 2024. Hospodaření městské části bude stejně jako v minulých letech vyrovnané, nejvíc finančních prostředků radnice investuje do oblasti školství, péče o veřejná prostranství a zeleň a do péče o bytový a nebytový fond.

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2024
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

„Díky dlouhodobě odpovědnému nakládání s financemi bude i letos hospodaření naší městské části vyrovnané. Stejně jako v předchozích letech jsme rozpočet a finanční plán zdaňované činnosti připravili s maximální odpovědností. Finanční prostředky proto budeme vynakládat co nejefektivněji bez jakýchkoli půjček a zadlužování,“ uvedl starosta Prahy 2 Jan Korseska, který má zároveň ve své gesci oblast financí.

Rozpočet na rok 2024 byl schválen ve výši 961,44 milionu korun. Objem běžných výdajů, ze kterých jsou financovány oblasti jako je školství, kultura a sociální péče, ale i péče o veřejnou zeleň nebo činnost samosprávy, činí 677,11 milionu korun a objem kapitálových (investičních) výdajů, které městská část vynakládá na péči o nemovitý majetek v rámci bytového fondu, budov a pozemků základních a mateřských škol, pak činí 284,34 milionu korun.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

Nejvíc finančních prostředků míří již tradičně do oblasti školství, letos celkem 148,21 milionů korun. „I v letošním roce chceme pokračovat v investicích do oprav a rekonstrukcí budov mateřských a základních škol, modernizace jejich vnitřního vybavení i do rekonstrukcí školních hřišť a sportovišť. Největší investiční akcí letos je celková rekonstrukce kuchyně a jídelny v ZŠ Sázavská (30 mil. Kč), která bude realizována ve dvou etapách. Pokračovat budeme také v rekonstrukci půdních prostor a pláště budovy ZŠ Na Smetance (20 mil. Kč) a v budování multifunkčních polytechnických dílen v Sarajevské ulici. které vzniknou rekonstrukcí dvorního objektu v Sarajevské ulici (30 mil. Kč). Nové dílny budou sloužit nejen pro klasické dílenské činnosti, ale také pro přípravu žáků na digitalizaci. Využívat je budou jak žáci dvojkových základních škol, tak i děti z DDM Praha 2,“ upřesňuje Jan Korseska.

Další velkou část z rozpočtu představuje také péče o veřejná prostranství a zeleň. V této kapitole je pro letošek vyčleněno 80,68 milionu korun. Částka je určena na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy mobiliáře či dosadbu stromů v parcích.

Městská část letos také počítá s revitalizací Lumírových sadů (5 mil. Kč), vybudováním agility hřiště v Perucké stráni (1 mil. Kč) a dokončením zpracování projektu na revitalizaci parku u Novoměstských hradeb v Horské ulici včetně kuželny a zaniklého sportoviště (1,8 mil. Kč).

Pokračovat bude i v investicích do bytového a nebytového fondu městské části. Kromě oprav bytů, rekonstrukcí výtahů a kotelen počítá Praha 2 také s dokončením výstavby multifunkčního objektu v Korunní ulici (44,5 mil. Kč), kde vzniká nové pracoviště oddělení přestupků ÚMČ Praha 2 a další zázemí například pro krizové řízení a kyberbezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…