Praha 3: U Plečnikova chrámu byla vysazena lípa česko-slovinského přátelství

24.06.2016 13:12

Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová a Jeho Excelence velvyslanec Slovinské republiky Leon Marc společně vysadili 22. 6. 2016 na náměstí Jiřího z Poděbrad 50. lípu slovinsko-českého přátelství.

Praha 3: U Plečnikova chrámu byla vysazena lípa česko-slovinského přátelství
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Slavnostní akt byl zahájen úderem 19. hodiny vystoupením dětského pěveckého sboru ze ZŠ Lupáčova. V následném projevu slovinský velvyslanec vyzdvihl úlohu slovanské vzájemnosti v moderní Evropě, poděkoval za desetiletou tradici vysazování lip a nakonec pozval Čechy k návštěvě Slovinska.

Starostka Vladislava Hujová ve své řeči poděkovala Jeho Excelenci za to, že si Slovinsko při příležitosti 25. výročí své státnosti vybralo právě městskou část Praha 3 k vysazení jubilejní 50. lípy. Zároveň zdůraznila, že městská část Praha 3 udržuje se Slovinskou republikou dlouhodobé přátelství a poskytuje ji maximální podporu a součinnost při zpracování podkladů pro zápis kostela Nejsvětějšího Srdce Páně do UNESCO, v jehož těsné blízkosti byla lípa vysazena.

Potom již za přítomnosti mnoha občanů Prahy 3 a náhodných návštěvníků došlo oběma představiteli k symbolickému vhození hlíny ke kořenům slovanského symbolu – lípy. Součástí slavnosti bylo i odhalení kamene s deskou, která bude tuto událost navždy připomínat.

Takříkajíc nadpozemskou dimenzi dodal tomuto aktu farář přilehlého kostela Nejsvětějšího Srdce Páně páter Houkal, který právě zasazenému stromu závěrem požehnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…