Praha 4: Nová zbraň proti developerům – územní limity ve vilových oblastech

08.03.2012 15:10

V poslední době čelí městská část Praha 4 na mnoha místech útoku bezohledných investorů, kteří připravují předimenzované a neadekvátní projekty v daných lokalitách.

Praha 4: Nová zbraň proti developerům – územní limity ve vilových oblastech
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

Naposledy tomu tak bylo například v Braníku s projektem Bytové domy Mezivrší. Investor měl v plánu v rezidenční oblasti vystavět předimenzovaný bytový dům. Díky boji vedení radnice bok po boku s místními obyvateli se nakonec podařilo stavbě zabránit.

Má to jediný důvod. Funkce využití v území definuje územní plán. Ten ale ve vilových rezidenčních oblastech naprosto minimálně stanovuje regulativy pro novou výstavbu, tedy výšku možné výstavby, zastavěnost pozemku a charakter výstavby. Radnice Prahy 4 v současné době stále častěji bojuje v pozici jednoho z účastníků řízení (protože jako samospráva nemá pravomoc ovlivňovat státní správu v podobě stavebního úřadu) proti projektům, které jsou předimenzované pro dané lokality.

"Nyní se častěji než kdy jindy stává, že investor koupí pozemek či malý rodinný domek ve vilové rezidenční oblasti a hodlá zde vyprojektovat předimenzovaný bytový dům. Pokud splní podmínky vyhlášky č. 26/1999 Sb. hl. m. Prahy, o obecně technických požadavcích na výstavbu v hl. m. Praze, nikdo mu nedokáže ve stavbě zabránit. Lidé se proti těmto monstrům oprávněně bouří a nespravedlivě z těchto staveb viní představitele radnice. Vytvoření územních limitů pro jednotlivé lokality by mělo dát jasných signál investorům, aby nekupovali ve vilových rezidenčních oblastech pozemky a malé domky kvůli tomu, že na nich později vystaví velké bytové domy. A stejně tak místní lidé budou v těchto lokalitách přesně vědět, že pro radnici je akceptovatelná jen taková výstavba, která nenaruší charakter území,“ vysvětluje hlavní smysl stanovení limitů v jednotlivých lokalitách starosta městské části  Praha 4 Pavel Horálek (ODS).

Územní limity MČ Praha 4 můžou stanovovat možnou výšku zástavby, zastavěnost pozemků, charakter zástavby a funkční využití. „Tyto regulativy pak MČ Praha 4 bude vyžadovat zapracovat do projektů a pokud je investor nesplní, bude jasně stanovené, že MČ Praha 4 bude proti této stavbě bojovat. Věřím, že i magistrát po odvolání městské části při definitivním rozhodování v těchto případech za pravdu městské části a nebude povolovat takové stavební záměry, se kterými městská část nebude souhlasit,“ věří v účinnost nového opatření starosta Pavel Horálek.

První lokality s konkrétně určenými územními limity by mělo kolegium architektů starost MČ Praha 4 představit přibližně na konci dubna.

Michal Sochor
tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha4.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…