Praha 5: Plyšový projekt „Ona a On“ v Komunitním centru Prádelna

31.05.2016 9:16

Pod záštitou JUDr. Petra Lachnita, radního MČ Praha 5, se pátek 3. června v 18 hodin uskuteční v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově vernisáž výstavy Vendy Vaníčkové "Plyšový projekt Ona a On“.

Praha 5: Plyšový projekt „Ona a On“ v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Malé tělo, velká hlava, velké oči, velké uši a čenich. Většina plyšáků je podobně roztomilá jako dítě. Pro ni nebo pro něj se plyšák stane nerozlučným parťákem, společníkem  na cestách, ve spánku, ve školce, na návštěvách. Bez plyšáka není život úplný. Alespoň tak to prožívá většina dětí. Silný vztah plný citlivých vyznání, laskání a důvěrností. Plyšák supluje blízkost živého člověka,  je ochráncem, kamarádem i mazlíkem, ba co víc, bez něj dospěláci nestačí. A pak přijde den, kdy je z ničeho nic odložen, nahrazen, zapomenut. Stane se věcí v polici, po čase skončí ve sběrné tašce ukryté šetrnou matkou na půdě nebo ve sklepě. Jak to? Není už tady zárodek pozdějšího přístupu: neopravovat  - nahrazovat (nejen k věcem) v dospělosti?

Snad sentiment, snad přesvědčení o hloubce a důležitosti niterných prožitků, vlastní vazby a uvědomění si devalvace mezilidských vztahů, neschopnosti věci a stav opravovat, ale jen nahrazovat neustále novým, vedlo autorku Vendy Vaníčkovou k vytvoření Plyšového projektu „Ona  a On“, který budou moci zhlédnout návštěvníci Komunitního centra Prádelna na pražském Smíchově, od začátku června až do konce letních prázdnin. Vytvořila ho jako poctu významu plyšových bytostí s cílem zvěčnit v něm odpověď na schopnost transcendence vztahů. Ona i On se potkají se svými miláčky v nové formě: vizuální, hmatatelné, a přesto nedosažitelně vzdálené.

Sbírka plyšáků byla zahájena 6. ledna 2014 a celý projekt byl zakončen 4. května 2015. Plyšový projekt byl vytvořen celkem z 287 odložených plyšáků, 240 jejich fotografií a miniatur. Ostatní použitý materiál (plastové bublinky, plastové stříbrné odřezky, dřevěné latě a látkové květy) byl rovněž původně určen k odpadu.

Autorka projektu Venda Vaníčková se věnuje autenticitě člověka. Pod vlastní značkou Autentik  pomáhá lidem s vědomou komunikací prostřednictvím kvalitního mluveného projevu a cíleným nonverbálním projevem - sebeprezentací. Design a vzhled člověka chápe jako odraz vnitřního prožívání, proto otisk do výtvarné podoby je pro ni přirozeným pokračováním sdělování. Plyšový projekt „Ona a On“ vytvořila během let 2014 až 2015 z 287 recyklovaných vyřazených plyšáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…