Praha 8: Sdružení bývalých politických vězňů si připomnělo oběti komunistického režimu

26.06.2020 17:58

Shromáždění se konalo tak jako každý rok od roku 1994 dne 26. června v 10 hodin s cílem uctít památku komunisty popravených a umučených politických vězňů, odpočívajících na Čestném pohřebišti popravených a umučených politických vězňů II. a III. odboje v areálu hřbitova Ďáblice v Praze 8. Političtí vězni byli zbavováni své identity a následně zde tajně pohřbíváni tak, aby se s nimi ani rodiny nemohly rozloučit a nikdo neznal místo jejich posledního odpočinku.

Praha 8: Sdružení bývalých politických vězňů si připomnělo oběti komunistického režimu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Za městskou část Praha 8 přišli památku uctít starosta Ondřej Gros a radní Michal Švarc. „Myslím, že dnešním setkáním dáváme najevo jednu důležitou věc. Že i po třiceti letech svobody nám na svobodě záleží. Rád bych připomněl, že každá totalita začíná tím, že se její představitelé prohlásí za majitele jediné pravdy a jediného správného názoru. Měli bychom se proto poučit a mít k sobě větší respekt. Mějme toto na paměti a dejme každým dnem svého života najevo, že nám na opravdové svobodě záleží,“ řekl přítomným starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Letošní pietní akt proběhl v komorním rázu, nicméně za přítomnosti ústavních činitelů, zástupců magistrátu, městské části Praha 8, církví, politických vězňů, armády a veřejnosti. Sdružení bývalých politických vězňů 1948-89 si obdobně jako vyhlášení Čestného pohřebiště za národní kulturní památku v roce 2017 klade za cíl dokončení soupisu obětí, které jsou na Čestném pohřebišti uloženy, a zahájení veřejné diskuze o budoucí podobě Čestného pohřebiště. Rovněž věří, že se obdobně jako u pátera Toufara podaří dokončit exhumaci paní Zdeny Mašínové starší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…