Praha: Lidé si mohou na magistrát přijít pro Betlémské světlo

20.12.2011 13:26

Pražský primátor v pátek 16. prosince zažehl lucernu s Betlémským světlem na Václavském náměstí v rámci akce Betlémské Vánoce. Světlo je k dispozici veřejnosti také ve foyer Nové radnice a to až do 31. prosince 2011 vždy v pracovních dnech od 6:00 do 20:00 hodin.

Praha: Lidé si mohou na magistrát přijít pro Betlémské světlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

„Světlo z Betléma do Česka dorazilo již po dvaadvacáté. Tuto novodobou tradici si nejen Pražané velice oblíbili. Drobné světýlko symbolizuje naději a připomíná, že nastává čas klidu a zamyšlení,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda k tradici Betlémského světla, které se stalo novodobým symbolem Vánoc a dostává se každoročně do tisíců domácností po celé Evropě.

Skupina skautů přinesla světlo do katedrály v dřevěné lucerničce. Společně se zástupci Českého rozhlasu ho předali do rukou pražského arcibiskupa Dominika Duky, který mu požehnal. "Tohle světlo nám říká, že není nikdy zapotřebí mít obavy, že by tma zvítězila nad světlem, že by zlo přemohlo dobro," řekl arcibiskup Dominik Duka. Lidé si mohou do katedrály přijít připálit svíce a připomínku blížících se Vánoc si odnést domů. V sobotu 17. 12. skauti světlo rozvezli po celé republice.

Světlo pochází přímo z Betléma, do České republiky odtamtud přicestovalo přes Vídeň, kam si pro něj dojeli skauti z Brna. Již minulý týden se rozhořelo v katedrále sv. Petra a Pavla.

Tradice šíření betlémského světla začala v roce 1986 v Rakousku jako sbírka, kterou na pomoc postiženým dětem uspořádal linecký rozhlas. Do Česka se dostala po pádu komunismu v roce 1989 a od té doby zájem o betlémské světlo mezi lidmi každým rokem roste.

Motto letošního rozvážení betlémského světla, snad s ohledem na finanční krizi, zní "lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…