Praha: O odpuštění daně z nemovitosti rozhodnou městské části

11.06.2013 17:42

Vedení města dnes souhlasilo s vydáním městské vyhlášky, která osvobodí od placení daně z nemovitosti pozemky a stavby včetně bytů, jež byly dotčeny povodní.

Praha: O odpuštění daně z nemovitosti rozhodnou městské části
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Město návrh vyhlášky připraví a jak uvedl Tomáš Hudeček (TOP 09), první náměstek primátora pověřený výkonem kompetencí primátora, zákon umožňuje osvobodit plátce od této daně na pět let a maximálně v plné výši.
 
„Výnos této daně je ale příjmem městských částí, proto rozsah a délku osvobození navrhnou pro svá území samotné městské části v rámci připomínkového řízení k vyhlášce. Je to v jejich rukou,“ konstatoval Tomáš Hudeček.
 
„My jsme v městské radě dnes schválili záměr vyhlášku vydat a připravíme podklady, které jsou pro její zpracování nutné. Jsme přesvědčeni, že pro lidi postižené povodněmi je osvobození od této daně významnou pomocí, osobně bych se klonil k využití mantinelů zákona v maximální možné výši, ale korektní je nechat městským částem prostor pro jejich rozhodnutí, protože bude mít dopad do jejich rozpočtů. Základním krokem pro vydání vyhlášky je zpracování tzv. mapy rozlivů při povodni, kterou zpracuje Útvar rozvoje hl. m. Prahy ve spolupráci s městskými částmi a definování zátopové čáry. Podle mapy rozlivu a zátopové čáry budou zpracovány seznamy nemovitostí zasažených povodní v postižených katastrálních územích, výsledek bude vtělen do návrhu městské vyhlášky a ta půjde do zkráceného šedesátidenního připomínkového řízení. Městské části tedy budou mít možnost korekce seznamu nemovitostí. Rada města chce návrh vyhlášky projednat letos v říjnu. Dodržíme tím všechny termíny, které zákon požaduje,“ uvedl Tomáš Hudeček.
 
Osvobodit úplně nebo částečně při živelné pohromě postižené plátce od této daně může obec podle § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, a § 17 písm. a) zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů. Ministerstvo financí ČR už také obce na tuto možnost upozornilo. Obecně závazná vyhláška musí být vydána tak, aby nabyla účinnosti nejpozději do 31. března roku následujícího po zdaňovacím období, v němž k živelní pohromě došlo, tj. v případě povodní v červnu 2013 do 31. 3. 2014. Osvobození od daně z nemovitostí lze stanovit i za již uplynulé zdaňovací období, ale této možnosti Praha nevyužije, protože by se již zaplacené daně musely zpětně převádět a vznikaly by zbytečně náklady. 
 
Mapu rozlivu a zátopovou čáru v současné době zpracovává z informací jednotlivých městských částí, z leteckých snímků a dalších dokumentů Útvar rozvoje hl. m. Prahy ve spolupráci s odborem informatiky Magistrátu hl. m. Prahy. Po zpracování této mapy může Útvar rozvoje hl. m. Prahy zpracovat přehled všech pozemků dle čísel parcelních a staveb dle čísel popisných (případně evidenčních, pokud nemá stavba přiděleno číslo popisné), které byly povodní dotčeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…