Praha: Projekt STEPHANIE úspěšně pokračuje

09.12.2017 9:32

Projekt STEPHANIE, který je realizován v rámci programu Interreg Europe, má za sebou první rok své činnosti. Během této doby hlavní město Praha nejen hostilo mezinárodní setkání všech partnerů projektu, ale také zajistilo odborné zpracování „Regionální vize“, tedy klíčového dokumentu pro další spolupráci v tomto projektu.

Praha: Projekt STEPHANIE úspěšně pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Projekt STEPHANIE sdružuje osm partnerů z celkem sedmi evropských zemí, jejichž společným cílem je sdílet zkušenosti a inovativní nápady, které by přispěly k využití všech výhod plynoucích z vesmírných technologií založených na fotonice. Příklad praktického využití těchto technologií lze nalézt například ve sběru satelitních dat o deformaci zemského povrchu. Na základě získaných údajů je možné přesněji určit, jaký druh přírodní katastrofy může danému regionu vzhledem k deformaci hrozit a v jakém rozsahu. Praha tak například bude moci využít informace o tom, jak jednotlivé italské regiony, které již aplikovaly výstupy výzkumu, přijaly určité změny ve svých protipovodňových strategiích.

V současné době probíhá první tříletá fáze projektu, během které jsou na mezinárodní i regionální úrovni projednávány veškeré návrhy a zkušenosti v oblasti kosmického výzkumu. V rámci tohoto období mělo hlavní město Praha v červnu roku 2017 příležitost hostit mezinárodní setkání všech partnerů projektu a dalších zúčastněných stran. Další setkání partnerů se uskuteční v lednu roku 2018 v belgické Lovani.

„Jsem ráda, že je hlavní město Praha součástí tolika různorodých projektů. Projekt STEPHANIE, který je zaměřený na využití vesmírných technologií, je pro nás zase něco úplně nového. Příležitost čerpat poznatky zkušenějších partnerů z této oblasti je pro Prahu opravdu přínosem, a tak se snažíme využít této možnosti co možná nejvíce. Přestože technologie založené na fotonice nejsou aktuálně zrovna v centru dění, do budoucna se v nich nalézá značný potenciál,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Hlavní město Praha dále zajistilo odborné zpracování dokumentu tzv. „Regionální vize“, který na regionální úrovni analyzuje současnou situaci v oblasti kosmického výzkumu a definuje nejen problémy a potřeby této sféry, ale také silné a slabé stránky jejího financování. V rámci dalšího zpracování této „Regionální vize“ se 29. listopadu 2017 konalo jednání stakeholderů projektu, během kterého byly projednávány možnosti, jak uvedené potřeby, bariéry a silné a slabé stránky řešit. Pozvání na toto setkání přijali zástupci např. Fyzikálního ústavu AV ČR, podnikatelského inkubátoru ESA BIC Prague nebo laserového centra ELI Beamlines.                                                                        

„Setkání se stakeholdery bylo skutečně podnětné. Během diskusní části tohoto jednání byla vyslovena řada návrhů, které pří zpracování akčních plánů a jejich následné implementaci jistě zohledníme a které nám pomohou úspěšně naplnit cíle projektu,“ uvedl Karel Andrle, pověřený ředitel odboru evropských fondů Magistrátu hlavního města Prahy.

Na základě mezinárodních i místních jednání dojde k vytvoření regionálních akčních plánů, které budou obsahovat konkrétní opatření vedoucí ke zlepšení politiky v dané oblasti. Cílem projektu STEPHANIE je zajistit, aby investice do výzkumu a inovací směřovaly k příležitostem, které fotonika nabízí, a aby na tomto základě byla vytvořena opatření a služby, které budou řešit společenské výzvy, a to zejména z oblasti zdraví, životního prostředí a bezpečnosti. Celková doba trvání projektu je pět let, k jeho ukončení dojde 31. prosince 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…