Praha: Taxikáři plánují stávku. Možná ochromí ranní dopravu

07.02.2016 19:17

Část pražských taxikářů se pod vedením Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) rozhodla demonstrovat, jejich akce možná ochromí i ranní dopravu.

Praha: Taxikáři plánují stávku. Možná ochromí ranní dopravu
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

AKT na svých stránkách uvádí, že jejich shromáždění začne v pondělí 8. ledna 2016 ve 3 hodiny ráno na Strahově. Podle neověřených informací magistrátu by se pak taxikáři měli v pět hodin přesunout na magistrálu a oblast kolem Ministerstva dopravy a Magistrátu hl. m. Prahy, kde hodlají zablokovat provoz. Upozorňujeme občany na možné problémy v dopravě způsobené stávkou některých taxikářů.

„Se stávkou nesouhlasím. Taxikáři k ní nemají oprávněný důvod. Jen si stěžují, vydírají a berou si Pražany jako rukojmí. Chtějí zablokovat ranní dopravu, což bude znamenat jen to, že se lidé nedostanou včas do práce a do škol. Nemyslím si, že jim jde skutečně o jednotlivé řidiče, ale že jednají v rámci politického boje, který se odehrává na radnici. To co chtějí, jim totiž nemůže zajistit žádný rozumný představitel města. AKT je jednoduše neseriózní partner a já se jimi vydírat nenechám,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Magistrát byl ochotný s taxikáři jednat, ale dodnes někteří zástupci taxi nedodali podklady, které slíbili například pro relevantní stanovení maximální ceny. Z AKT, pod kterou spadá více než tisíc řidičů, jsme navzdory jejich slibu získali informace pro stanovení maximální ceny jen od několika jednotek z nich. Na magistrátu se s taxikáři uskutečnila řada setkání zabývajících se několika tématy, debaty s taxikáři však byly neúspěšné. Taxikáři svou pondělní stávkou požadují zrušit nařízení hl. m. Prahy, kterým se stanovuje maximální cena jízdného za kilometr, a nechtějí nadále jednat o přezkušování řidičů. Jejich požadavek je také řešení aplikace Uber, které ovšem není v kompetenci magistrátu.

Se stávkou však nesouhlasí všichni taxikáři. „Společnost Taxi Praha, s.r.o., nesouhlasí s plánovanou demonstrací Asociace koncesionářů v taxislužbě. Tuto akci bereme jako nepřiměřenou formu nátlaku a v konečném důsledku jen poškodí pověst taxislužby jako oboru, kterou se naše společnost snaží usilovně zlepšit. Domníváme se, že snaha o zvýšení maximální ceny není legitimním důvodem k takovému protestu. Společnost Taxi Praha, s.r.o, v tuto chvíli považuje stávajících 28 Kč za kilometr jako přiměřenou hranici, kterou není nutné navyšovat,“ píše se v prohlášení, které magistrátu zaslala společnost Taxi Praha.

„Bohužel v neprospěch taxikářů, kteří nechtějí přísné zkoušky z místopisu a cizího jazyka, mluví i poslední kontrola, která proběhla 21. ledna. Devět z patnácti kontrol dopadlo pro taxikáře špatně. Jízdy byly prostě předražené. Dokud kontroly dopadají takto, přijde mi jako absolutní nerozum, vydírat někoho stávkou,“ dodala primátorka.

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…