Praha spouští vlastní systém na vydávání Opencard

26.01.2016 9:18

Vedení Prahy připravilo vlastní systém, díky němuž postupně dojde k náhradě dosavadního řešení na vydávání karet dodaného společností EMS, která se na provozování nového systému podílet nebude. Novinkou bude také nová karta s pracovním názvem Lítačka, která stávající Opencard postupně nahradí.

Praha spouští vlastní systém na vydávání Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Připravili jsme vlastní řešení, které je levné, spolehlivé a především budeme jeho provozovatelem my sami,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová s tím, že držitelů Opencard se přechod vůbec nedotkne. Náklady na pořízení nového řešení nepřekročí 6 milionů korun, a to včetně nákupu techniky a vybavení, které je k provozu nutné. „Pohybujeme se v naprosto jiných řádech, než jak tomu bylo doposud. Nové řešení nás bude stát méně, než v minulosti stál roční provoz stávajícího řešení,“ dodává primátorka.

Praha tak výrazně ušetří i na měsíčních nákladech. Nový systém si bude provozovat sama, respektive prostřednictvím městské firmy Operátor ICT, a to bez nutnosti platit jakékoliv měsíční paušály či jiné pravidelné platby.

V tuto chvíli se již spouští testovací provoz a během února Praha na nový systém přejde definitivně.

S novým systémem na vydávání karet se také připravuje nová karta pro předplacené jízdné s pracovním názvem Lítačka, se kterou by Pražané mohli jezdit od poloviny roku 2016. Ta má do budoucna zcela nahradit Opencard.

„Je to jeden z důležitých kroků, kterým postupně dojde k vyřešení problému Opencard,“ říká Adriana Krnáčová a zároveň mluví o chystané novince PragueMarket: „Nyní intenzivně pracujeme na projektu PragueMarket, což je jednoduché a levné řešení, které Pražanům umožní platit kromě MHD i jiné služby, například poplatky za psy, vodné a stočné nebo poplatek za odpad, a to vše na jednom místě a pohodlně z domova,“ uzavírá primátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…