Prahou se „prohnal“ maraton základních uměleckých škol, Staroměstské náměstí zažilo nepřetržitý hudební koncert

01.06.2018 7:32

Od deseti hodin ráno do deseti hodin večer hráli včera k poslechu a tanci žáci pražských základních uměleckých škol na pražském Staroměstském náměstí. V rámci oblíbené akce hudebního maratonu se po celý den prezentovaly žákovské orchestry, soubory a sbory z celkem dvaceti škol. Akce se konala pod záštitou radní pro školství a evropské fondy Irena Ropkové, která ji rovněž slavnostně zahájila.

Prahou se „prohnal“ maraton základních uměleckých škol, Staroměstské náměstí zažilo nepřetržitý hudební koncert
Foto: Praha.eu
Popisek: Maraton základních uměleckých škol

Systém základního uměleckého školství, které svým rozsahem v České republice představuje světový unikát, se na území metropole prezentuje prostřednictvím takzvaného hudebního maratonu. Ten spočívá v nepřetržitém hudebním představení jednotlivých žákovských orchestrů, souborů a sborů pražských základních uměleckých škol. Včera se na jevišti na Staroměstském náměstí vystřídali žáci z celkem dvaceti škol.

„V našich základních uměleckých školách máme obrovské bohatství, jde o systém, na který musíme být po právu pyšní,“ řekla na Staroměstském náměstí při slavnostním zahájení radní hlavního města pro školství a evropské fondy Irena Ropková. „Hudební maraton je vynikající příležitostí k tomu, abychom ocenili nejen žáky, kteří na jevišti v krásném prostředí Staroměstského náměstí prezentují své dovednosti a talent, ale rovněž vyjádřili uznání a poděkování jejich pedagogům,“ dodala radní.

Vedení hlavního města je si podle slov radní Ropkové vědomo významu, které má v rámci pražského školství i celého života v metropoli systém základních uměleckých škol. „Pro tento rok se například v rámci jeho rozvoje počítá s přípravou výstavby zcela nové základní umělecké školy nedaleko stanice metra Nové Butovice,“ vysvětlila.

Navíc byl v uplynulých letech spuštěn nesmírně úspěšný projekt seniorské umělecké akademie, který využívá zázemí základních uměleckých škol pro bezplatné tříleté kurzy v některém z nabízených oborů uměleckého vzdělávání. „Fungující síť základních uměleckých škol vedle vzdělávání pro děti a mládež poskytuje za obrovského zájmu našich seniorů i kvalitní umělecké vzdělávání pro ty, kteří si díky zřízení této akademie plní své celoživotní sny,“ uzavřela radní Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…