Pražané budou moci žádat o kotlíkové dotace

01.02.2016 18:49

Hlavní město Praha zahájí příjem žádostí o tzv. kotlíkové dotace pro své občany na přelomu února a března 2016.

Pražané budou moci žádat o kotlíkové dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Pražané budou moci své žádosti podávat průběžně do 29. 12. 2017, podklady pak musí být doručeny a zaúčtovány do 30. 9. 2018. Finanční alokace pro dotaci na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní je 23 700 000 Kč. Zahájení „kotlíkových dotací“ bude schvalovat rada města na některém z příštích jednání.

„Jsem ráda, že se v brzké době naskytne pro obyvatele Prahy více možností čerpání financí nejen od hlavního města Prahy, ale i z evropských fondů. Díky tomu budou moci občané žádat o finanční podporu na výměnu kotlů, které jsou na pevná paliva a nesplňují požadavky nízkých emisí. Doufám, že této cesty využijí především obyvatelé rodinných domů a zlepší se kvalita ovzduší v Praze a jejích okrajových částech,“ uvedla radní Jana Plamínková.

Žádosti o dotaci ze strany fyzických osob se budou podávat v písemné podobě a pouze na již zrealizované projekty. Po doložení všech požadovaných dokladů bude připravena smlouva s žadatelem o poskytnutí dotace, která bude předkládána radě ke schválení. Smlouva stanoví výši poskytnuté dotace v závislosti na druhu nově instalovaného tepelného zdroje. V případě instalace plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí plus biomasa) s automatickým přikládáním je výše dotace 80 %, v případě tepelného čerpadla nebo kotle pouze na biomasu s automatickým přikládáním je výše dotace 85 % z celkových uznatelných nákladů, které mohou být maximálně 150 000 Kč včetně DPH.

Specifikace podporovaných tepelných zdrojů: 

•                     Kotle na biomasu s automatickým přikládáním
•                     Kotle na kombinaci uhlí & biomasa s automatickým přikládáním
•                     Plynové kondenzační kotle
•                     Tepelná čerpadla

Současně s provedením výměny tepelného zdroje musí žadatel zajistit zlepšení tepelněizolačních vlastností domu. Pokud ke zlepšení došlo již v minulosti a úroveň provedených opatření je nejméně na stupni třídy „C“, doloží žadatel průkazem energetické náročnosti budovy. Pokud dům nesplňuje požadavky na energetickou třídu „C“, bude nutné spolu s výměnou kotle udělat některé z mikroenergetických opatření na základě doporučení energetického specialisty. Výše dotace na mikroenergetická opatření se neodvíjí od typu instalovaného tepelného zdroje a může činit nejvýše částku 20 000 korun, která je součástí max. celkových způsobilých nákladů.

Veškeré informace pro žadatele jsou uvedeny na internetových stránkách portalzp.praha.eu. Na těchto stránkách jsou pod titulem „Kotlíkové dotace“ základní informace, jak postupovat při žádostech o dotaci (na dotaci není právní nárok). Stránky jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Mailová adresa pro dotazy je kotlikovedotace@praha.eu.

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…