Pražské střední školy upozorňují na problematická témata ve školství

26.06.2014 16:00

Nedostatek finančních prostředků, financování škol podle počtu žáků a minimální možnost čerpání dotací z evropských fondů - to jsou v současné době faktory, které znesnadňují kvalitní výuku na středních školách v Praze.

Pražské střední školy upozorňují na problematická témata ve školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Důvodem je mimo jiné i demografická struktura hlavního města, která ho odlišuje od většiny regionů v České republice. Ministerstvo školství však ke všem školám přistupuje stejně. Praha a také ostatní velká či universitní města však žádají specifický přístup.

„Považuji za důležité zajištění výuky kvalitními pedagogy. Situace v Praze je však značně specifická díky vyššímu průměrnému platu i životním nákladům, které tabulkové platy vyměřené stejně pro celou republiku nereflektují. Udržet kvalitní pracovníky na školách je tedy značně obtížné. Praha sice ze své rezervy vyčlenila na zvýšení mezd na letošní rok 300 milionů korun, přesto je to stále nedostačující,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast školství a volného času Ludmila Štvánová.

Výrazné problémy se studiem se čím dál častěji objevují u žáků maturitních oborů středních škol. Někteří z nich ze školy odejdou ještě během studia nebo neuspějí u maturitních zkoušek. Jedním z hlavních faktorů je podle pedagogických odborníků nedostatečná motivace žáků, kterou způsobuje několik faktorů. Patří mezi ně například převyšující počet míst v maturitních oborech nad počtem zájemců o studium nebo přijímání studentů pouze podle výsledků jejich prospěchu v posledním ročníku základní školy.

„Vzhledem k okolnostem považujeme za smysluplné a účelné zavedení jednotných přijímacích zkoušek pro všechny maturitní obory bez rozdílu zřizovatele a zajištění dostatečné úrovně těchto zkoušek. Preferujeme centrální zadání i hodnocení,“ dodal předseda Asociace středních průmyslových škol Jiří Zajíček.

U maturitních zkoušek letos neuspělo celkem 18,7 % studentů (loni 18,2%). Při současné síti škol, kdy se na maturitní obor dostane téměř každý žák deváté třídy a skoro každý maturant zase na nějakou vysokou školu, může většina škol podle odborníků jen těžko dosahovat výborných výsledků.

„Řešením s výhradami mohou být některé kroky, které navrhuje i současný ministr školství Marcel Chládek jako jsou redukce některých oborů, zvýšení nároků ve společné části maturitní zkoušky nebo zavedení mistrovské zkoušky na odborných školách místo maturitní. Navíc navrhujeme konat přijímací řízení do víceletých gymnázií jen v režimu jednoho kola,“ řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Praha Renata Schejbalová.

Školy také trápí nedostatek školních psychologů. Rozvojový program na jejich podporu vyčlenil finanční prostředky na poloviční úvazek psychologa pro necelých 26 škol, což zdaleka nepokryje poptávku.

Tyto a další faktory je potřeba v co nejkratší době řešit. Zástupci asociací středních škol společně s radní hl. m. Prahy proto chtějí touto cestou apelovat na ministra školství Marcela Chládka s tím, aby se začal vážně zabývat situací škol a neopomíjel tyto konkrétní požadavky. Jedině tímto způsobem budou školy schopny zajistit kvalitní výuku, pedagogy a úspěšné studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…