Před 25 lety podepsala Plzeň partnerskou dohodu s Regensburgem

17.09.2018 7:38

Emeritní primátor města Plzně Zdeněk Mraček, emeritní primátorka města Regensburgu Christa Meier, zástupci vedení měst Plzně i Regensburgu, velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze Christoph Israng, zástupci církví, spolků, univerzit z obou měst, se v neděli 16. září setkali v Obřadní síni plzeňské radnice, aby si společně připomněli 25. výročí partnerství západočeské metropole s hornofalckou metropolí.

Před 25 lety podepsala Plzeň partnerskou dohodu s Regensburgem
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Smlouva o partnerství těchto měst byla podepsána dne 25. září 1993 tehdejšími primátory měst – Zdeňkem Mračkem a Christou Meier. Slavnostní připomenutí výročí se konalo v rámci Dne s Regensburgem, jenž nabídl celodenní program na oslavu přátelství na plzeňském náměstí Republiky.

Za město Plzeň přijali delegaci z Regensburgu primátor města Martin Zrzavecký se svými náměstky Martinem Baxou, Evou Herinkovou a Petrem Náhlíkem. Martin Zrzavecký v úvodu poděkoval za vynikající spolupráci mezi Plzní a Regensburgem, a to nejen na úrovni měst, ale též mezi univerzitami, školami, spolky, biskupstvími a ostatními organizacemi a též zmínil významnou podporu ze strany Regensburgu při projektu Evropského hlavního města kultury v roce 2015.

Náměstkyně primátora města Regensburg Gertrud Maltz-Schwarzfischer připomněla, že navázání kontaktů proběhlo již mnohem dříve než podpisem partnerské dohody, v 60. letech minulého století vznikla v Regensburgu čtvrtá univerzita v Bavorsku, kde byl založen i ústav slavistiky. „Jsem moc ráda, že dva emeritní primátoři, kteří oficiálně stvrdili naše partnerství, se mohou dnes společně s námi ohlédnout za 25 lety našeho partnerství, které žije ze setkávání našich lidí a jejich vzájemných kontaktů,“ dodala Gertrud Maltz-Schwarzfischer.

„Městská přátelství jsou kořenem našeho vztahu. Tato přátelství mají šířku i hloubku – šířku, protože zahrnují mnoho oblastí a hloubku, protože se jedná o občany a jejich setkávání. Chtěl bych poděkovat zakladatelům partnerství a všem, kteří přátelství naplňují,“ řekl německý velvyslanec Christoph Israng.

„Měsíc září je měsícem podpisu naší přátelské dohody. Měsíc září je pro mě ovšem životně důležitým obdobím. V září 1948 mi zadrželi komunisté a vyhodili ze studií, poté jsem pracoval v plzeňském pivovaru. V září jsem se také oženil, v září jsem se stal přednostou neurochirurgie a v roce 1993 též v září jsme podepsali partnerskou dohodu. Ještě za doby komunismu bylo Plzni vybráno jako partnerské město Gera, ale já jsem chtěl jiné partnerské město pro naši Plzeň,“ zavzpomínal emeritní primátor Plzně Zdeněk Mraček, který připomněl vznik partnerství a následné setkávání zástupců těchto dvou měst.

„Naše přátelství, Plzně a Regensburgu, nevzniklo jen tak z ničeho. Základy naší spolupráce nám připravily spolupracující univerzity, školy, průmyslové svazy. My jsme naše partnerství v roce 1993 poté oficiálně stvrdili. Byli jsme při podpisu optimističtí, ale opatrní. Byl to výlet do neznáma, jak se bude naše budoucnost vyvíjet. My jsme vytvořili kostru partnerství, kterou museli ovšem začít naplňovat občané našich měst a to se za čtvrt století určitě povedlo,“ přidala své vzpomínky emeritní primátorka Regensburgu Christa Meier.

Město Regensburg darovalo Plzni skleněnou stélu s fotografiemi společných akcí, Plzeň darovala Regensburgu stuhu na městský prapor.

Slavnostní přijetí oficiální delegace z Regensburgu doprovodilo vystoupení Plzeňského dětského sboru, jenž v úvodu zazpíval Ódu na radost od Ludwiga van Beethovena a od Wolfganga Amadea Mozarta píseň Das klingelt z opery Kouzelná flétna. Na závěr sbor zazpíval dvě české lidové písně Což se mně má milá hezky zdáš a Stojí hruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…