Přelouč: Děti poznávaly Ukrajinu s místními hasiči

12.09.2017 12:46

Netradičně zakončilo letošní prázdniny deset dětí a vedoucí z hasičského kroužku z Přelouče. Pod záštitou hejtmana Martina Netolického se na pozvání od místních hasičů vydali do Zakarpatské oblasti Ukrajiny na poznávací pobyt. Během týdenního pobytu, který Pardubický kraj finančně podpořil, děti navštívily například Koločavu, Siněvirské jezero, ale i čtyři hasičské stanice.

Přelouč: Děti poznávaly Ukrajinu s místními hasiči
Foto: mestoprelouc.cz
Popisek: Přelouč

Deset dětí ve věku od 9 do 15 let se dopravilo do Užhorodu, odkud je hasičský autobus převezl do ubytovacího komplexu v obci Dolní Vorota. Na Zakarpatí děti navštívily Siněvirské jezero či podhorskou obec proslavenou Nikolajem Šuhajem loupežníkem Koločavu. Součástí pobytu byl i výlet na Bungr, jeden z bunkrů linie Arpad, nebo hrad Palanok v Mukačevu, který sehrál důležitou roli v protihabsburských povstáních v přilehlém regionu.

„Výlet na Ukrajinu byl super. Setkání s dětmi z Ukrajiny, super výlety a povídání o historii o Podkarpatské Rusi. Krásná příroda. Na tento výlet budu rád vzpomínat,“ zhodnotil cestu čtrnáctiletý Aleš Vokál. Protože pozvání na Ukrajinu přišlo od hasičů, nechyběl ani výlet na horský vrch hasičským vozidlem a exkurze ve čtyřech hasičských stanicích.

Se Zakarpatskou oblastí Pardubický kraj intenzivně spolupracuje již několik let. Zakarpatí kraj přispěl například na opravy škol, tento rok je v plánu příspěvek na rekonstrukci nemocnice v Koločavě. V letošním roce Pardubický kraj také zorganizoval poznávací cestu na Ukrajinu pro studenty regionálních středních škol.

„Ukrajina je zajímavá a plná událostí, o kterých se musí přemýšlet. Není to jednoduchá země, ale je plná srdečných lidí, kteří s námi mají mnoho společného, a to především v oblasti Zakarpatí a Volyně,“ řekl již dříve hejtman Martin Netolický, který podobné cesty pro studenty nyní plánuje i na další roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…