Pardubický kraj: Student přeloučského gymnázia zazářil na vědecké soutěži v USA

18.05.2016 18:01

Vynikajícího úspěchu dosáhl Jan Blaha, student Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč, na mezinárodní soutěži I-SWEEEP 2016 v americkém Houstonu. Tam postoupil jako vítěz Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. V kategorii Environment – Healthcare & Disiase Prevention se svým projektem Karbonická anhydráza Nce103p patogenní kvasinky Candida parapsilosis získal v konkurenci téměř 200 soutěžících z celého světa bronzovou medaili.

Pardubický kraj: Student přeloučského gymnázia zazářil na vědecké soutěži v USA
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Student přeloučského gymnázia Jan Blaha zazářil na vědecké soutěži v USA.

Úspěšný projekt je zaměřen na boj s kvasinkami rodu Candida. „Ty mohou způsobit závažné systémové sepse, které se v současné době jen velmi obtížně léčí. Úmrtnost postižených, především pacientů s oslabenou imunitou, dosahuje až 60 procent,“ vysvětlil Jan Blaha, proč je výzkum v této oblasti hodnocen jako vysoce potřebný a samotná práce jako velmi užitečná pro praktické řešení dané problematiky.

Velkému úspěchu předcházela celoroční systematická práce v laboratoři chemie a biologie Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč pod vedením Ing. Evy Kroft a Mgr. Doubravky Vavrečkové, v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky a také na Univerzitě Pardubice pod odborným dohledem RNDr. Olgy HruškovéHeidingsfeldové, CSc. a Jiřího Dostála, Ph.D.

Do soutěže byl Jan Blaha nominován asociací AMAVET, která vyhledává a rozvíjí mládež s vědeckým a technickým nadáním. S projektem se umístil na 1. místě nejen na Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, ale také v národním kole soutěže Expo Science AMAVET v Praze. Za pozornost stojí také jeho nominace na konferenci Intel-ISEF 2017 v Los Angeles, která je největší středoškolskou soutěží světa.

„Ukazuje se, že pořádání soutěží, kde se setkávají talentovaní studenti, má smysl. Pro mladé nadšené vědce je to šance, jak se poměřit s kolegy a třeba i nastartovat kariéru. Každoročně se na nich objevuje řada nejen zajímavých, ale hlavně užitečných projektů z různých odvětví. Výzkum Jana Blahy je typickým příkladem, neboť by v budoucnu mohl pomáhat k záchraně životů. Je velice potěšující vidět, že byla jeho práce oceněna i v zahraničí,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…