Přeměna největšího novojičínského sídliště přišla na 180 milionů korun

14.10.2015 14:26

V těchto dnech byly dokončeny poslední dvě etapy revitalizace novojičínského sídliště Dlouhá. Novou vizáž dostala ulice Gregorova a ulice Budovatelů s prostranstvím u základní školy Jubilejní.

Přeměna největšího novojičínského sídliště přišla na 180 milionů korun
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

S  přeměnou sídliště započalo město před pěti lety. Za tu dobu zde byly vybudovány kilometry chodníků, veřejné osvětlení, parkoviště i dětská hřiště. Byly vysazeny stovky stromů a keřů, přibyly lavičky a odpadkové koše. Rekonstrukcí prošla i řada domů a dvě základní školy. Přestavba největšího a nejstaršího sídliště v Novém Jičíně přišla na 180 milionů korun.

„Na Gregorově ulici se na ploše bývalého nevyužívaného hřiště vybudovalo parkoviště pro 20 aut a osadilo se novým veřejným osvětlením. Stavěly se i chodníky a vysazovaly se stromy. Gregorova ulice byla propojena s ulicí Palackého schodišti,“ uvedla Olga Veverková z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Obdobnou změnou prošla i ulice Budovatelů. U základní školy Jubilejní byl předlážděn vstup do budovy, plocha byla doplněna lampami veřejného osvětlení, stromy, keři a květinovými záhony. Náklady na rekonstrukci ulic Gregorova a Budovatelů a prostranství před školou Jubilejní činily téměř sedm milionů korun. 85 procent z částky uhradila dotace z EU.

Sídliště Dlouhá získávalo současnou podobu od roku 2011. Postupná přeměna vzhledu a využití veřejného prostranství přišla na téměř 70 milionů korun. Část peněz šla z rozpočtu města a 85 procent pokryly dotace. Také se zateplovaly a rekonstruovaly bytové domy. Tady se na nákladech finančně podíleli kromě EU i majitelé bytů a stát. Celkově vynaložená suma přesáhla 110 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…