Přerov: O zakázku neměl nikdo zájem, přesto náměstí zkrásní

18.07.2017 9:19

Žádná stavební firma neprojevila zájem začít pracovat na revitalizaci přerovského náměstí Františka Rasche. „Do výběrového řízení nepřišly žádné nabídky. Museli jsme ho proto zrušit,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Protože ale park má v příštím roce být součástí akce, která připomene sté výročí popravy Františka Rasche, rozhodli radní, že si rekonstrukci přímo objednají od firmy Strabag. Její dělníci by se měli do úprav pustit už na konci léta – a do podzimu by měl park být částečně v novém kabátě.

Přerov: O zakázku neměl nikdo zájem, přesto náměstí zkrásní
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Firma provede revitalizaci veřejného prostoru, sestávající z opravy zpevněných ploch a chodníků, pracovníci vymění stávající lavičky a zrekonstruují kontejnerové stání na tříděný odpad – to bude navíc rozšířeno a nově i oploceno. Vysazeny tu budou alejové stromy a prostor bude oživen záhony z okrasných travin,“ upřesnil náměstek Měřínský. Do oprav parku poputují z kasy města 2 miliony 300 tisíc korun s DPH.

Zástupci města nechali vypracovat urbanistickou studii na náměstí už před dvanácti lety. Původní verze počítala i s motivem mořských vln v dlažbě, které se měly stát připomínkou událostí, jejichž aktérem byl přerovský rodák František Rasch, od jehož popravy uplyne 11. února roku 2018 rovných sto let. „Rasch byl jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské – a dodnes tam na něj nezapomněli. O tom jsme se přesvědčili při osobní návštěvě. V roce 2016 jsme s Kotorem podepsali partnerskou smlouvu a máme v plánu pozvat zástupce města do Přerova, kde se bude na začátku příštího roku konat vzpomínkový akt,“ vzpomněl primátorův náměstek Tomáš Navrátil. Podle něj je proto důležité mít náměstí v reprezentativnějším stavu, než je tomu dnes.

Park je trojúhelníkovitého tvaru a rozkládá se na ploše 3513 metrů čtverečních. Jeho součástí je i pomník s bustou Františka Rasche, který je od roku 1987 zapsaný do seznamu kulturních památek. A právě u tohoto pomníku se konají vždy 11. listopadu, v Den válečných veteránů, vzpomínkové akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …