Přerov: Parcela po Strojaři. Ještě letos se začne hledat architektonické řešení místa

06.04.2024 11:33 | Tisková zpráva

Opuštěný panelový hotelový dům Strojař se dostává blíže ke svému řešení. Celá lokalita, která je díky své poloze v blízkosti historické části města ceněná, by měla projít revitalizací. Radní už odsouhlasili vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace, inženýrskou činnost a autorský dozor. O záměru zadat veřejnou zakázku budou v pondělí 15. dubna ještě hlasovat zastupitelé. Šestapadesát let stará budova, která je v majetku Přerova, by měla být zbourána – a na jejím místě má vyrůst moderní bytový dům. Zdroj: https://www.prerov.eu/cs/magistrat/tiskove-centrum/tiskove-zpravy-2024/tz-duben-2024/parcela-po-strojari-jeste-letos-se-zacne-hledat-architektonicke-reseni-mista.html

Přerov: Parcela po Strojaři. Ještě letos se začne hledat architektonické řešení místa
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Externím administrátorem této zakázky se stala pražská společnost MOBA, s jejíž pomocí by mělo být nalezeno nejlepší architektonické a provozní řešení. „Věříme, že v rámci soutěžního dialogu se s pomocí administrace této společnosti dopracujeme k projektu, který tuto významnou lokalitu zcelí – budeme dbát na kvalitní urbanistické a architektonické ztvárnění a také na udržitelnost technického řešení,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána. Za služby spojené s administrací a organizací soutěžního dialogu by měla být společnosti vyplacena částka ve výši 2 miliony 323 tisíc korun s DPH, skicovné přijde na 2 miliony 200 tisíc a dalších 300 tisíc dostane za svou práci komise.  Náklady na vypracování všech potřebných projektových dokumentací pro stavební povolení a realizaci výstavby jsou odhadovány na 24 milionů včetně DPH. „Kolik přesně bude stát samotná výstavba nevíme, ale celkové předpokládané propočtené investiční náklady jsou bezmála 312 milionů korun,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje Pavel Gala. Oblast, která se nachází v bezprostřední blízkosti centra a navazuje na historickou zástavbu na nábřeží řeky Bečvy, by se tak v konečné fázi měla stát chloubou města.

Historie lokality

Panelový dům Strojař byl postaven v roce 1968 na Velké Dlážce jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V roce 2000 ho získala do majetku armáda, která zde ubytovávala své vojáky z nedaleké vrtulníkové základny. Od ní koupilo Strojař za 42 a půl milionu korun město Přerov. Zastupitelé se totiž v roce 2015 obávali, že by v objektu se 144 malými bytovými jednotkami mohla vzniknout ubytovna, která by do Přerova přilákala stovky sociálně slabých a potenciálně problémových lidí – proto hlasovali pro koupi. V průběhu let zástupci Přerova přicházeli s nápady, jaká forma bydlení by mohla v nevyužívaném objektu vzniknout, ale s finanční náročností přestavby se postupně všechny nápady stávaly nerealizovatelné – dům byl postaven s parametry ubytovny a jeho přestavba by byla nákladná. Jednou z možností bylo i objekt prodat, ale ani tato varianta nakonec neprošla. Architektka města Alice Michálková prezentovala zastupitelům svůj postoj – přiklonila se k názoru, že by nejideálnějším řešením bylo hotelový dům i s přilehlou restaurací zbourat a zabývat se revitalizací místa, které by dostalo šanci na novou a moderní bytovou zástavbu.  Stavba „na zelené louce“ by mohla být zahájena do pěti let.

Zapojení politiků i tajemníka

Novou podobu místa pomůže hledat rovněž nově zřízený jedenáctičlenný výbor, složený ze zástupců města. Předsedou je primátor Petr Vrána. Pozice dalších deseti členů zaujímají náměstci primátora Tomáš Navrátil a Vladimír Lichnovský – všichni tři za ANO 2011, náměstek primátora Miloslav Dohnal a uvolněný radní Jakub Navařík – oba za Pomáháme městu – ODS, neuvolněný radní František Jan Hrabina ze strany Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí, zastupitelé Jiří Lapáček z KDU-ČSL a TOP 09, Jan Horký ze Společně pro Přerov, Pirát Vojtěch Nezval, Miloslav Skládal z SPD a tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch. Výbor by se měl poprvé sejít ještě v dubnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…