Přerov: Na Hrázi a v Sokolské ulici se budou kácet staré a sázet nové stromy

14.03.2024 10:32 | Tisková zpráva

Staré a nezdravé stromy sužují v posledních letech obyvatele ulice Na Hrázi a Sokolská – při větších poryvech větru ohrožují lidi i jejich majetek. Lokalitou se zabývali odborníci, kteří prohlédli 402 stromů a rozhodli, že 79 z nich musí být kvůli havarijnímu stavu pokáceno. „Odborná firma je bude kácet od pondělí 18. do soboty 30. března. Místo nich půjde do země 66 mladých, ale už vzrostlých stromů – a půjde o druhy, které lépe snášejí vlhčí půdu, neboť dřeviny se nacházejí v těsné blízkosti mlýnského náhonu Strhanec,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal. Součástí této zakázky je i stavba dešťové zahrady, která do konce dubna vznikne v nedaleké Sokolské ulici a má zlepšit klima v této části Přerova. Na kácení, sázení i založení zahrady dostane město peníze z Norských fondů.

Přerov: Na Hrázi a v Sokolské ulici se budou kácet staré a sázet nové stromy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Na Hrázi bude vykáceno 61 stromů a v ulici Sokolská jich bude 18. Po vykácení stromů tu budou následně zasazeny střemchy, dub letní, lípy či javor mléč. Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem a v návaznosti na obytné domy byly zvoleny také méně vzrůstné kultivary jako třeba jilm, jasan úzkolistý nebo třešeň ptačí,“ popsala novou skladbu stromů Jitka Plháková z odboru majetku magistrátu. Připomněla rovněž to, že v souladu s ohleduplným přístupem k přírodě tu nově přibydou budky, protože se na tomto území vyskytují v hojné míře netopýři a strakapoudi.

Kácení stromů ovlivní i dopravní chod v této lokalitě – silnice vedoucí podél Strhance bude na nezbytně nutnou dobu uzavřena. „Začínáme s kácením v ulici Sokolská, kde nenastane žádné omezení, protože tady není zástavba. Od 21. března se bude kácet Na Hrázi – a od 25. března pak musejí motoristé počítat s tím, že bude komunikace uzavřena, ovšem s výjimkou autobusů, které sem budou mít vjezd povolen,“ doplnil vedoucí odboru majetku Alexandr Salaba. Od 28. do 30. března bude ale ulice Na Hrázi zapovězena i autobusové dopravě. „Autobusy budou jezdit po obvyklé objízdné trase. Zastávka na Svépomoci III bude dočasně nahrazena zastávkou v ulici Na Odpoledni – a následně budou autobusy jezdit po objízdné trase přes ulice Dluhonská, Polní a za kruhovým objezdem u Lidlu přes Velkou Dlážku, kde naváží na původní trasu,“ popsala třídenní režim vedoucí odboru evidenčních a správních služeb Jitka Kočicová.

Přerované se mohou těšit také na novou dešťovou zahradu, která bude v této lokalitě založena. „Na kácení stromů, výsadbu nových i na stavbu zahrady jsme získali peníze z Norských fondů. Celková dotace činí 90 procent uznatelných nákladů, vysoutěžená cena podle smlouvy je 5 milionů 680 tisíc korun s DPH,“ vyčíslil náměstek Vladimír Lichnovský. A právě dešťová zahrada v Sokolské ulici by se už letos v létě měla stát novou atrakcí, která má zajistit maximální ochlazovací efekt, zadržet vláhu a také potěšit děti. „Prakticky to bude vypadat tak, že ze svodu na budově pobočky městské knihovny budou odvedeny do terénní prohlubně srážky a prostor se osadí vhodnými druhy rostlin. Zejména děti zcela jistě ocení nový vodní prvek s pumpou. Vznikne tu zajímavá soustava dřevěných koryt, ve které se mohou svlažit,“ popsal dešťovou zahradu, která vznikne v blízkosti panelových domů, náměstek Dohnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…