Přerov: Velikonoce nabídnou kraslicovník na náměstí TGM, tradiční salon v Měšťáku i výstavu v galerii

18.02.2024 11:17 | Tisková zpráva

Kraslicovník na přerovském náměstí TGM navodí velikonoční atmosféru centra města od druhé poloviny března. Kraslicovník  je společným dílem všech zručných obyvatel města, kteří v uplynulých letech doručili do Galerie města Přerova nebo do Infocentra ručně malované nebo jinak dekorované kraslice.

Přerov: Velikonoce nabídnou kraslicovník na náměstí TGM, tradiční salon v Měšťáku i výstavu v galerii
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Velikonoční strom letos nazdobíme více než dvěma tisíci vajec a dalších velikonočních dekorací, které vedle dobrovolníků z řad veřejnosti vyráběli i žáci přerovských základních nebo děti z mateřských škol. Nově jsme pořídili dalších asi 850 ozdob,“ informovala Lada Galová z Kulturních a informačních služeb města Přerova.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46088 lidí

Ve čtvrtek 21. března bude zpřístupněna umělecká výstava kraslic v netradičních instalacích autorky Ivy Machalové v salonku Galerie města Přerova. Miniexpozice nabídne velikonoční dekorace, jako kraslicovou šachovnici, kraslicové Člověče, nezlob se nebo kraslicové koloseum o velikosti 100 centimetrů. „K vidění bude i kraslicová bonboniéra, kraslicová kytice nebo kraslicová Provence,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová.

Historické centrum města Přerova i letos nabídne na Boží hod velikonoční v neděli 31. března tradiční jarmark. „Chybět nebudou jarmareční krámky, ukázka dobových řemesel, vystoupení muzikantů a tanečníků, jarní dekorace, velikonoční pochutiny nebo historický šerm na Horním náměstí,“ uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Svůj letitý zvyk zopakuje i Středisko volného času ATLAS a BIOS Přerov. To uspořádá tradiční Velikonoční salon v malém sále Městského domu v týdnu od 25. do 28. března.  K vidění tam budou různé druhy a tvary velikonočních pomlázek a kraslic, tradiční i netradiční výrobky ze šustí či slámy, drobná keramika, jarní květiny, naklíčené osivo, drátované velikonoční ozdoby, modrotisk, ošatky nebo mašle. Velikonoční salon zároveň nabídne i nepřeberné množství typů kraslic, vyráběných speciálními technikami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…