Přerov: Nejstarší základní škola dostane 139 nových oken, stará jsou ještě kastlová

31.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

Výměna oken čeká v tomto roce Základní školu Boženy Němcové. Radní už schválili zadávací podmínky, předpokládaná hodnota investice činí 9 608 000 korun včetně DPH.

Přerov: Nejstarší základní škola dostane 139 nových oken, stará jsou ještě kastlová
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Měnit se bude 139 starých a dnes už havarijních dřevěných oken. Budova školy, která stojí na svém místě už 115 let, dostane po dohodě s ředitelkou této školy nová plastová eurookna bílé barvy,“ předeslal náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský. Ředitelka školy Ilona Bočinská uvedla, že výměna oken znamená především úsporu tepla, neboť stará okna nezaručují tepelný komfort a citelné jsou velké tepelné ztráty.

„Současný technický stav okenních rámů i skleněných výplní je havarijní, při každé manipulaci s okny hrozí vypadávání skla nejen dovnitř, ale zejména ven na chodník a tím dochází k ohrožení bezpečnosti kolemjdoucích. Z tohoto důvodu je problém také s větráním tříd a kabinetů. Problematické je rovněž umývání kastlových oken,“ řekla. Připomněla i to, že o výměnu usiluje od svého nástupu do funkce ředitelky – tedy od roku 2009.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27542 lidí

Jak stará jsou okna v letité budově, není už dnes přesně dohledatelné. „Podle archivních záznamů došlo v roce 1959 k obnově nátěru okenních rámů, v osmdesátých letech pak došlo ke generální opravě budovy, ale předpokládáme, že okna byla opět pouze nově natřena,“ podotkla Ilona Bočinská.

Desítky milionů do škol

Do přerovských základek putují už několik let vysoké investice, díky nimž se školy stávají atraktivnějším místem nejen pro výuku, ale i pohybové aktivity. Jen v loňském roce šla do vylepšení šesti škol suma ve výši 60 milionů 56 tisíc korun. Za tuto souhrnnou částku získali žáci nově opravené a vybavené odborné učebny či sportoviště. „Na Velké Dlážce bylo například opraveno fotbalové hřiště, vznikla tu dvě víceúčelová hřiště, plocha pro beach volejbal, běžecký ovál a nově bylo zřízeno workoutové hřiště. Stavba je dokončena s výjimkou terénních úprav, které budou provedeny na jaře letošního roku,“ uvedl radní pro školství Jakub Navařík.

A tím investice do této školy neskončila – další peníze šly do modernizace učeben praktických činností, robotiky a chemie. Také v Základní škole Svisle už děti mohou od tohoto školního roku využívat zmodernizované třídy – a to jak ve škole, tak i v družině.  „Ve školách U Tenisu, Za Mlýnem a Boženy Němcové získaly děti nejen vylepšené učebny, ale bylo tam zbudováno i nové bezbariérové WC. V rámci stavebních prací byly provedeny opravy omítek, výměny podlahových krytin, rekonstrukce elektroinstalace, úprava vodoinstalace a dodávka stínicí techniky. Nechybí ani interiérové vybavení,“ připomněla vedoucí odboru investic města Ivana Pinkasová.

Nejvyšší částka v rámci modernizací uvnitř škol putovala do školy v Želatovské ulici – za 13 milionů 91 tisíc korun tam byly vybudovány dvě multimediální učebny a jeden kabinet, kromě stavebních prací byly v ceně i nové interiéry a moderní IT technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…