Příbram: Rozloučení se slavnostním rokem

27.12.2016 18:45

Slavím, slavíš, slavíme aneb Osmistovka je jenom jednou za život!

Příbram: Rozloučení se slavnostním rokem
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Blíží se konec roku a s ním i konec oslav 800. výročí Příbrami. Stejně jako krásných a kulatých osm set let města uteklo jako voda, tak i celoroční slavnosti v duchu připomínky první písemné zmínky o něm jsou pomalu za námi. Ale nesmutněte, protože stále slavíme! Různorodé akce, během kterých se historie města a regionu snoubí s jeho současností, stále kouzelně obohacují život všech obyvatel i jeho návštěvníků.

Příbram se během letoška skutečně stala městem, kde to žije. Kde se zpívá, kde se sportuje, kde se lidi umí a hlavně chtějí bavit. Opravdu každý si mohl vybrat to svoje. Nejen děti, mládež a dospělí, ale i senioři či hendikepovaní poznali, že příbramský veřejný život probíhající za zdmi jejich domů a bytů může být lákavý a inspirativní. Nabídka kulturních, sportovních a společenských akcí byla, a stále je, velice rozmanitá. Od výstav, koncertů, přednášek přes nepřeberné množství menších akcí, které všechny společně utvářejí radostnou atmosféru mezi svými návštěvníky. Jenom kolik příbramský archiv uspořádal k tématu 800 let přednášek a setkání, Galerie Františka Drtikola svých výstav, stejně tak Knihovna Jana Drdy, Divadlo A. Dvořáka, Hornické muzeum, umělecké školy, příbramské spolky i jednotlivci! Jistě jste mnohé z nich navštívili, proto líčit jejich zdárný průběh a výbornou atmosféru by bylo jako nosit dříví do lesa.

Možná si řeknete, že tak to má být, že tak je to „normální“. Ano, máte naprostou pravdu. Avšak pokud se podíváte pár let zpátky, Příbramáci na takovou dávku zábavy a pozvánek k trávení jejich volného času ve veřejném prostoru rozhodně nebyli zvyklí. Říkalo se, že Příbram je mrtvé město, že je to pražská noclehárna a podobné vesměs negativní věci. Osmi stovkový rok ale všem ukázal, že změna je možná, že to jde a že lidem není jejich město lhostejné. Společně jsme dokázali, že to jsou naše oslavy, naše zábava a že je Příbram naším městem.

Od horníků s permoníky, přes koncerty, až po hvězdy šoubyznysu

Konala se velká spousta tradičních, ale i zcela nových záležitostí, které dohromady vytvořily pozoruhodný koktejl. Vzpomeňme ty největší a nejnavštěvovanější akce. Například 5. nedělní přejezd české Route 66, Příbramské kulturní léto, slavnostní otevření Svaté Hory, Příbramský půlmaratón, Korzo Obora, Příbramská svatohorská šalmaj, Běh hasičů do Svatohorských schodů, Nože 2016, Obří skluzavka, Svátek seniorů, SVK Rally Příbram nebo Běh města Příbrami. Zlatým hřebem v osmistovkovém programu byly červnové oslavy. Festival Novák 800 v příbramském letním kině spolu s doprovodným programem na Nováku navštívilo přes deset tisíc návštěvníků! A velkolepé 20. setkání hornických měst a obcí a 16. evropský den horníků a hutníků, kdy se do Příbrami sjeli návštěvníci z celé Evropy, skvěle zapadly do programu významného příbramského výročí. Nezapomeňme ani na zprovoznění letního kina. Promítali jsme sice jenom jednou, ale to, že přišlo zhruba 600 lidí, je pro radnici signálem k pravidelnému promítání v příštím roce.

Dialog občan vs. město

Nebyla to však jenom zábava, kdy obyvatelé Příbrami táhli, jak se říká, za jeden provaz. Příbramské radnici pod vedením starosty Jindřicha Vařeky se podařilo vzbudit v lidech zájem i o to, jakou podobu a jaký ráz by mělo jejich město do budoucna získat a jakým směrem by se mělo nadále ubírat. Postupnými a pomalými krůčky se rozjel dialog mezi městem a jeho obyvateli, na který v minulosti nebyla ani jedna ze stran zvyklá. Otevřela se různá témata, do kterých se veřejnost zapojila někdy více, někdy méně. Zelená páteř města, revitalizace Nového rybníka, skatepark, oprava Junior klubu, velké téma rekonstrukce aquaparku, besedy s podnikateli, beseda na téma parkování a další. Radnice se otevřela svým občanům a začala pozorně naslouchat tomu, co říkají. Do diskuse se podařilo zapojit také děti a příbramskou mládež. I tato skupina Příbramáků ukázala, že jim život v jejich městě není lhostejný a hlavně, že mají nápady.

Osmistovka je za námi, ať žije 801!

Všichni do jednoho jsme během letošního roku poznali, že jsme důležitou součástí města. Svého města. Každý jednotlivec že je sice maličkým, ale velice významným kamínkem v celkové mozaice života města. A že to, jaké signály a jaký obraz Příbram vysílá i za svoje hranice, je velice důležité. Poděkování za veškerou odvedenou práci v tomto směru zaslouží všechny spolky, sdružení, zájmové skupiny, neziskový sektor, státní i nestátní instituce, samozřejmě také město Příbram, každá organizace a jednotlivec, který přispěl k šíření dobrého jména města. Nesmíme rovněž zapomenout, že v letošním roce se také veřejnosti otevřely Brdy a zrekonstruovaná Svatá Hora.

Za letošním jubilejním rokem, kdy Příbram oslavila 800 let od první písemné zmínky o Příbrami a souvisejícími kulturními akcemi města, stála celá řada sponzorů, kteří na ně přispěli penězi či materiálně. Bez jejich pomoci by oslavy nebyly zdaleka tak bohaté a působivé. Částka přes 4 miliony Kč vypovídá, že podpora soukromých subjektů byla skutečně významná. A o jakých společnostech je vlastně řeč? Mezi partnery oslav byli jak místní drobní živnostníci a zavedené firmy, které můžeme nazvat lokálními patrioty, tak i nadnárodní společnosti s podnikatelskými vazbami na náš region:

innogy (dříve RWE) – ZAT – Severočeské doly – RWE Gas Storage -  Středočeský kraj – Ministerstvo kultury – IDS -  Beko – Polycasa – 1.SčV – Silmet – J.K.R. - Primagra – Tip games - SVZ centrum – Pb tisk – Drupol – CVP Galvanika Příbram – Ravak – Dřevovýroba Wimmer – Ligmet – Wheelabrator – Halex-Schauenberg – Auto-Poly – Čip – Geodis – Revel – Zeman maso-uzeniny – Dorys CZ – Steiner-Makovec – POGRR - Komerční banka - Vojenské lesy a statky ČR -  Euro Sitex  - Květiny U Rožců – Generali – Nadace SYNOT. Všem partnerům oslav patří velké poděkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.