Quo vadis? Přerovští studenti dostanou impuls k zamyšlení

09.01.2015 16:28

Na jedné straně velké ambice a sebevědomí - na druhé straně nereálný nebo zkreslený pohled do budoucnosti. Jsou si ale dnešní studenti vědomi, že je může potkat nezaměstnanost, dluhová spirála a třeba i život na ulici?

Quo vadis? Přerovští studenti dostanou impuls k zamyšlení
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Premiérový devadesátiminutový projekt s názvem Quo vadis? má studenty z Přerova a okolí přimět k zamyšlení nad významem práce pro člověka a dopady dlouhodobé nezaměstnanosti na jeho osobnost, vztahy a postavení ve společnosti. První multimediální blok čeká na gymnazisty v pondělí 19. ledna – a další budou následovat až do léta. Promlouvat k nim budou sociální pracovníci.

„Máme reálné zkušenosti s tím, že převzetí odpovědnosti se dnes po dětech a mladých lidech chce obecně méně, než tomu bylo dříve. Proto jsme pro studenty třetích a čtvrtých ročníků středních škol připravili zážitkový seminář, který nebude jen o teorii – my totiž předneseme i příklady z naší každodenní praxe,“ uvádí Marta Šintáková z oddělení sociální prevence přerovského magistrátu. Sama říká, že takových životních osudů zná ze své praxe celou řadu – ostatně, jeden z takových případů právě sedí na chodbě oddělení, kde Marta Šintáková pracuje. Latinské Quo vadis? – čili Kam kráčíš? – je pro něj příznačnou otázkou. Má pětapadesát, o práci řidiče přišel před osmi lety – v době, kdy si byl jist, že do měsíce znovu usedne za volant, byť u konkurence. Novou práci však nesehnal. Své zklamání začal utápět v alkoholu, přidaly se k tomu dluhy, hádky s manželkou, rozvod a odchod od rodiny, ubytovna a nakonec ulice. Přišel o práci, peníze, zázemí – a začal žít ze dne na den,“ konstatuje Marta Šintáková.

Sociální pracovníci nebudou náctiletým ale pouze přinášet příklady z praxe, ale v rámci přednášky promítnou studentům i ukázky z filmů, které naznačují, jak snadné je někdy upadnout na dno. „Semináře budou jakýmsi zamyšlením nad realitou. Není ale cílem, aby studenti jen poslouchali prázdná slova o rozbití struktury denního času, deprivaci z absencí pravidelných činností, o ztrátě sociálního statusu a podobně. Do přednášek je proto aktivně zapojíme,“ konstatuje náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil, který má na starosti sociální oblast.

Není to první multimediální blok, který přerovští sociální pracovníci připravili. V roce 2012 bodovali u dětí ze základních škol se sérií přednášek, která nesla název Babi, dědo, nejste sami – a přibližovala školákům pojmy jako stárnutí, stáří, samota či příprava na smrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prerov.eu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.