Referendum o členění Pardubic se uskuteční 13. června

05.04.2013 11:01

Místní referendum o členění Pardubic se uskuteční 13. června. Obyvatelé Pardubic v něm budou rozhodovat o tom, zda má být město dál rozděleno na osm městských obvodů, nebo mají politici hledat model úspornější.

Referendum o členění Pardubic se uskuteční 13. června
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Je třeba si uvědomit, že i když k referendu přijde dostatečný počet lidí, tedy minimálně 35 procent voličů, a ať se občané vysloví jakkoli, zodpovědnost z nás zastupitelů nikdo nesejme,“ upozornila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková zastupitele města, kteří o vyhlášení referenda ve čtvrtek (4. března) rozhodovali.

Většinou 28 hlasů zastupitelé schválili jak vyhlášení referenda a jeho termín, tak otázku, na níž budou obyvatelé Pardubic v červnu odpovídat. Její formulaci „Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubice na městské obvody?“ konzultovalo město s ministerstvem vnitra. „Preferovala jsem konkrétnější formulaci, ale pro tu jsme v politickém spektru nenašli dostatečnou podporu,“ konstatovala primátorka.
 
Pardubice jsou v současné době rozděleny na osm městských obvodů. O vhodnosti a nákladnosti tohoto uspořádání diskutují politici již několik let, shodu však zatím nenašli. Proto se rozhodli uspořádat referendum a dát tak občanům možnost zapojit se do rozhodování přímo. „Referendum považuji za nejdemokratičtější způsob rozhodování. Není to ale tak, že jeho vyhlášením přehodíme zodpovědnost na voliče. Chceme, aby nám dali signál, jaké město si přejí a na nás politicích bude jejich zadání ke spokojenosti většiny naplnit,“ řekla primátorka Fraňková. Ještě v dubnu vznikne pracovní skupina, v níž budou mít zastoupení všechny politické subjekty zasedající v zastupitelstvu. Jejím úkolem bude rozpracovat možné varianty budoucího uspořádání města a následně také vyhodnotit výsledky místního referenda.
 
 
 
Nataša Hradní
tiskový úsek
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…