Rýmařov: Co bude s budovou rýmařovského kina?

13.01.2015 6:33

V současné době mají zastupitelé několik nápadů, jak s budovou naložit, pro své rozhodování však chtějí znát názor vás, občanů města.

Rýmařov: Co bude s budovou rýmařovského kina?
Foto: wikimedia.org/Martin Kotačka
Popisek: Rýmařov

Co byste rádi v budově městského divadla a kina viděli? Své náměty a názory můžete posílat e-mailem na adresu pleska@rymarov.cz, v písemné podobě zasílat na podatelnu Městského úřadu Rýmařov, odbor školství a kultury, náměstí Míru 1, 795 01 Rýmařov, případně osobně přinést na podatelnu či vhodit do schránky Rýmařovského horizontu umístěné na budově Střediska volného času, a to až do 19. ledna 2015. Nezapomeňte obálku označit nápisem „Kino“.

Budovu rýmařovského kina přestalo Středisko volného času využívat v loňském roce a předalo ji do správy Bytermu. V létě v objektu a v prostorách jeho zahrady sice proběhly ještě koncerty, ale už s tím, že objekt nevyhovuje z požárního, bezpečnostního i hygienického hlediska.

Budova byla postavena na sklonku 19. století, ve dvacátých letech 20. století byla přestavěna. Nejenže byla modernizována, ale přišla o svůj dřevěný, bohatě vyřezávaný štít, který dnes všichni obdivujeme na fotografiích a pohlednicích z té doby. V interiéru bylo vybudováno nové jeviště a osvětlení, v sále se však stále sedělo na obyčejných židlích. Sklopná sedadla byla do hlediště pořízena až v roce 1947. V letech 1960–1962 prošla budova další rekonstrukcí – bylo vybudováno stupňovité hlediště pro 440 osob a modernizován interiér i exteriér.

Zájem diváků o filmová představení postupně upadal, v šedesátých letech přicházelo v průměru 150 diváků na jedno promítání, v osmdesátých letech asi 100 diváků a s rozvojem nových technologií, které začaly být široce dostupné, klesl zájem až na pár desítek návštěvníků na představení. Náklady na promítání a provoz budovy vzrostly natolik, že je vybrané vstupné přestalo pokrývat. V listopadu 2008 byly celkové náklady přepočtené na jednoho návštěvníka takové, jako bychom (s trochou nadsázky) každému při příchodu na filmové představení přidali pětisetkorunu, nemluvě o tom, že kvůli zastaralosti projekčních systémů nebylo možno některé novější filmy vůbec promítat.

O výsledcích ankety budete informováni na webových stránkách města a v Rýmařovském horizontu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …