Sokolov: Radní ocenili školáky ze znevýhodněného prostředí

02.10.2015 14:31

Místostarostka Sokolova pro kulturu, školství a sociální věci Renata Oulehlová, vedoucí odboru školství a kultury Simona Randová a radní a velitel městské policie Petr Kubis ocenili za výborné výsledky školáky ze znevýhodněného a sociálně vyloučeného prostředí. "Je snadné být úspěšný, když jsou všechny věci, jak mají být, obdivuji vás, že přestože nemáte život úplně jednoduchý, tak jste se rozhodli, že jste fajeři a že na to máte, jsem ráda, že jste takoví, protože určitě v životě něco dokážete, nikdy to nevzdávejte a zůstaňte takoví, jací jste," řekla oceněným místostarostka Renata Oulehlová.

Sokolov: Radní ocenili školáky ze znevýhodněného prostředí
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Podle Petra Kubise je obvyklé, že se oceňují hrdinové za výjimečné činy, ale zapomíná se na lidi, kteří mají život složitý, osud jim nepřál, ale přesto celoživotně dokážou velké věci. "Většina dětí u nás si neuvědomuje, jak to má v životě oproti vám snadné," uvedl Petr Kubis. Ocenění dostali od města dárky, volné lístky do kina na film dle vlastního výběru a poukázky na nákup v obchodním domě Tesco.

Nejmladší oceněnou je osmiletá Petronila Žemličková, která se ve škole dobře učí i přesto, že je bez rodinného zázemí. Nejvíc ji baví malování a ve škole tělocvik a matematika. Dvanáctiletý Dominik Hladký, který žije rovněž bez rodičů, v azylovém domě v péči přítele své matky, je oceněn za své úspěchy v sokolovském tanečním souboru. Baví ho i kreslení, na které dochází do místní pobočky humanitární organizace Člověk v tísni.
Denisu Slepčíkovou, které je 18 let, odměnili radní za výborné výsledky v oboru cukrářka na Střední škole živnostenské v Sokolově. Připravila pro všechny i zákusky na toto slavnostní přijetí na radnici. Denisa si doma musela prosadit, aby mohla do učení, rodiče ji dokonce odhlásili ze studia, ale pomohli jí sociální pracovníci. Chce ještě pokračovat dál ve studiu, jako dobrovolnice pomáhá potřebným dětem s doučováním.

Lukáš Miko, kterého opustili rodiče a žije s prarodiči, je úspěšný absolvent Integrované střední školy technické a ekonomické v maturitním oboru veřejnosprávní činnost. Zkoušel také Policejní školu, ale tu s pěstouny finančně nezvládli. Teď si chce vzdělání rozšířit na Střední zdravotní škole v oboru zubní laborant, chtěl by získat práci, najít si partnerku, starat se o rodinu a být užitečný.
Desetiletá Marie Tancošová ze sociálně vyloučeného prostředí je oceněna za výborný prospěch ve škole, chodí do 4. třídy v Rokycanově ulici a nejvíc ji baví angličtina a výtvarná výchova, chtěla by být kadeřnicí.

Dvacetiletý Radek Kořínek vystudoval bez rodinného zázemí, otec o něj nejevil zájem a matka se opakovaně léčí ze závislosti na drogách. Kvůli rodinné situaci a neustálým stěhováním musel studium i přerušit, ale hned po dosažení plnoletosti se vrátil na sokolovskou Střední školu živnostenskou, kterou s sociálních pomocí dávek v hmotné nouzi úspěšně absolvoval v oboru kuchař a následně byl přijat na nástavbové maturitní studium. O prázdninách si na studium přivydělává v kuchyni hotelu v německém Schönecku.

Vzhledem k tomu, že někteří z oceněných jsou bez trvalé střechy nad hlavou a dočasně bydlí v azylovém domě, debatovalo se na slavnostním přeávání cen i o přidělování městských bytů v Sokolově, které jsou pro nezaměstnané mladé lidi prakticky nedostupné. Radní přislíbili nápravu v této věci s tím, že budou přihlížet také k doporučením neziskových sociálních organizací ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…