Šternberk plánuje stavbu úplně nového atletického stadionu

18.08.2017 7:29

Zastupitelé schválili záměr podat žádost o dotaci Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen MŠMT) v rámci programu 133 530 Podpora materiálně technické základny sportu na projekt s názvem „Atletický stadion Šternberk, 1. etapa – atletický stadion a terénní úpravy“.

Šternberk plánuje stavbu úplně nového atletického stadionu
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Atletický stadion ve Šternberku by byl využíván Atletickým klubem Šternberk, jehož členové teď dojíždí na tréninky do Olomouce, ale i tam již je kapacita atletického zařízení nedostatečná, dále bude využíván dětmi a studenty základních škol a gymnázia v rámci hodin tělesné výchovy, o využití stadionu má zájem i Dům dětí a mládeže ve Šternberku, Sportovní klub SKI-OB Šternberk, Vincentinum a další sportovci.

Podle projektové dokumentace, zpracovávané firmou Pavlacký s. r. o., Luhačovice, bude stavba atletického stadionu rozdělena na 3. etapy:

  1. Atletický stadion a terénní úpravy
  2. Areálové komunikace a infrastruktura atletického stadionu
  3. Tribuna a zázemí pro uživatele atletického stadionu

Cílem projektu je výstavba atletického stadionu a související terénní úpravy. Celé staveniště je ve svahu, což vyvolá poměrně velký objem zemních prací a vyžádá si výstavbu opěrné zdi – ta bude v další etapě využita jako jedna z nosných zdí zázemí stadionu (tato terénní konfigurace navíc při výstavbě zázemí pomůže zřídit i takové aktivity, jako např. tréninkový tunel, což ještě významně přispěje k míře využití zařízení a zlepšení tréninkových možností).

Předpokládané náklady 1. etapy jsou 37,5 mil. korun, město může získat dotaci až 20 milionů.

V případě úspěchu žádosti proběhne stavba od dubna do listopadu 2018. V rámci uvažované stavby, která je předmětem žádosti o dotace, bude vybudován ovál o šesti drahách se sprinterskou rovinkou navrženou jako 100 metrová šestidráha s prostorovou rezervou na doplnění delších dvou drah na osmidráhu. Typ oválu je z hlediska poloměrů čistý kruh předepisovaný IAAF. Dále dojde k vytvoření multifunkčních sektorů pro technické disciplíny v prostoru vnitřních ploch zatáček oválu. Ohraničení oválu bude na vnitřním obvodu tvořit konstrukce speciálního liniového odvodňovacího štěrbinového žlabu a na vnějším obvodu betonový obrubník. Povrchově bude ovál odvodněn pomocí příčného spádu do odvodňovacího žlabu. Do vytyčené plochy je navrženo vodopropustné podloží z kamenných drtí, které bude ukončené dvouvrstvým otevřeným asfaltovým kobercem. Na připravený podklad bude na ploše oválu i ostatních ploch sektorů strojně položen pružný umělý polyuretanový vodopropustný povrch. Na travnaté ploše vnitřního hřiště bude vybudován nový závlahový systém s automatickým ovládáním. Travnatá plocha bude sloužit jako dopadová plocha pro vrhačské disciplíny, její rozměry umožní případně umístění hřiště (fotbal, ragby, aj.).

Parametry sportovišť budou splňovat požadavky předepsané národními a mezinárodními federacemi tak, aby byla sportoviště bezpečná pro sportovce i ostatní veřejnost. Tímto dojde k možnosti pořádat na atletickém stadionu soutěže regionálního i nadregionálního charakteru od atletických disciplín, přes turnaje v kopané a minikopané, soutěže orientačních běžců i handicapovaných sportovců.

Cílem programu ministerstva je hlavně podpora sportování organizovaných sportovců ve všech věkových kategoriích s důrazem na sport dětí a mládeže, dále umožnění rovného přístupu ke sportovištím co nejširšímu počtu zájemců o sportování a rozvíjení sportovně technických parametrů sportovišť, aby splňovaly požadavky sportovní federace a aby byly bezpečné pro sportovce i pro ostatní veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…