Šumperk: Voliči rozhodli o složení krajského zastupitelstva

06.10.2020 14:05

Vítězství hnutí ANO 2011, druhá na počet hlasů ODS, třetí Starostové, naprostý propad levice a účast voličů o více než tři procenta vyšší než před čtyřmi lety, tak by se daly stručně charakterizovat v pořadí šesté volby do krajských zastupitelstev. Ty se uskutečnily o víkendu 2. a 3. října.

Šumperk: Voliči rozhodli o složení krajského zastupitelstva
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Průměrná účast dosáhla 37,95 procenta, v Olomouckém kraji využilo svého volebního práva 37,29 procenta voličů, což je ve srovnání s minulými volbami o 4,09 procenta více. V samotném Šumperku pak přišlo k urnám 36,09% občanů, tedy o 4,36 procenta více než v roce 2016. Volby provázela zvýšená hygienická opatření.

Nejvíce mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje, osmnáct, získalo hnutí ANO 2011, jež díky 27,01 procenta hlasů bude mít dokonce o dvě křesla více než dosud.

Na druhém místě se ziskem 19,51 procenta hlasů a třinácti křesel skončila kandidátka Pirátů se Starosty. Třetí příčku obsadila s 18,43 procenta hlasů a s dvanácti křesly koalice Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a hnutí ProOlomouc.

O dva mandáty oproti současnosti si polepšila ODS (10,36%), jejíž zvolení kandidáti usednou do sedmi křesel. S pěti mandáty zůstala SPD (7,85% hlasů). Drtivě propadli sociální demokraté (4,82% hlasů), již neobhájili ani jeden z dosavadních devíti mandátů, a komunisté (4,71% hlasů), doposud zastoupení sedmi mandáty.

Ze šumperských kandidátů usednou v krajském zastupitelstvu čtyři: lékař Radan Volnohradský (ANO 2011), poradkyně pro snižování energetické náročnosti budov a někdejší šumperská zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti a Starostové), marketingový manažer a stávající krajský zastupitel Jan Šafařík (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj) a soudní znalec a šumperský zastupitel Jaroslav Horák (SPD).

„Volby v Šumperku proběhly bez větších problémů, pouze členové jedné volební komise museli zavolat rychlou záchrannou službu, protože se jedné voličce udělalo ve volební místnosti nevolno,“ uvedla vedoucí odboru vnitřních věcí šumperské radnice Petra Štefečková. Vzápětí dodala, že v domově důchodců, ve kterém sídlil volební okrsek č. 30, bylo třeba, vzhledem k současné epidemiologické situaci, dodržovat přísnější hygienická opatření. „Rovněž členové komise, jež obcházela voliče, kteří požádali o možnost hlasování do přenosné hlasovací schránky, museli použít vedle roušek a rukavic také ochranný oblek a obličejový štít,“ uzavřela Štefečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…