Třebíč: Sucho v lesích devastuje lesní porosty

27.08.2017 14:57

Lesy, tak jako i ostatní část krajiny, trpí nedostatkem vláhy. Deficit z předchozích let se prohloubil. Sucho dolehlo nejen na smrk, ale i ostatní dřeviny. Markantně se projevuje například na borovici, která v jižní a jihovýchodní části kraje hyne ve stovkách. Není to však jediná dřevina, která se potýká s problémy. Pozornost na sebe strhávají usychající jedle nebo duby.

Třebíč: Sucho v lesích devastuje lesní porosty
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Největší problémy, s ohledem na jeho zastoupení v porostech Vysočiny, jsou však stále na smrku. Zrovna v současné době se projevuje důsledek druhého rojení, kde kůrovci dokončují pod kůrou vývoj. Intenzivně tak opadává kůra a probíhají barevné změny na jehličí, které rezaví nebo již také opadalo.

„Takové stromy je třeba intenzivně vyhledávat a zpracovávat tak, aby brouci nestihli dokončit vývoj a rozlétnout se do okolí a napadnout další stromy. Jedině tímto způsobem, a za pomocí zlepšení vláhových poměrů, je možné zastavit šíření kůrovců“, upozornil Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

V opačném případě se vlastníci vystavují, vzhledem k porušení zákona o lesích, uložení sankce a nejen to, kůrovci napadené dřevo se mnohem hůře, oproti zdravému dřevu, uplatňuje na trhu. Je zpeněžitelné za výrazně nižší cenu a v současné době se stává téměř neprodejným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…