Trutnov: Opravy hřbitova ve Lhotě skončily

25.09.2018 7:34

Hřbitovní zeď a hlavně budova márnice na hřbitově ve Lhotě u Trutnova prošla kompletní rekonstrukcí. Práce začaly v říjnu loňského roku a skončily letos v červenci. Opravy vyšly na 2,7 milionu korun.

Trutnov: Opravy hřbitova ve Lhotě skončily
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Budova márnice ve Lhotě pocházející z počátku 20. století byla v havarijním stavu, a tak se město rozhodlo pro její kompletní rekonstrukci. Oprava začala v říjnu 2017 a skončila letos v červenci. „Nejprve jsme museli staticky zajistit budovu poškozovanou tlakem zeminy ze zvodnělého svahu,“ vysvětluje Jaroslav Semerák, jednatel společnosti Lesy a parky Trutnov, s. r. o., a dodává, že „havarijní stav zde byl již delší dobu, ale v důsledku výstavby parovodu v 80. letech 20. století byl zcela znemožněn přístup ke hřbitovu pro veškerou stavební techniku. Teprve po vybudování nové přístupové cesty v letech 2010-2011 byla otevřena možnost uvažovat o celkové rekonstrukci márnice.“ 

Sesedající svah byl odkopán, základy zpevněny, režné cihlové zdivo přespárováno a kompletně byly obnoveny vnitřní omítky a podlahy. Prostý beton v márnici a bytě hrobníka nahradila vkusná keramická dlažba. „Samozřejmě jsme při celkové rekonstrukci vyměnili starou eternitovou krytinu za skládanou plechovou, opravili krovy, dožilá okna nahradili replikami, vyměnili bednění a zrepasovali vchodové dveře,“ doplňuje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Dále byly doplněny chybějící ozdobné prvky, a to křížky na obou věžičkách.
Kromě márnice se opravy dočkal také hřbitov. Rozpadlé betonové schody byly nahrazeny kamennými, schodiště bylo obnoveno i před vstupní bránou, kde vzalo za své při výstavbě parovodu. Čelní hřbitovní zeď byla včetně kamenné podezdívky kompletně přezděna na nový základ ze železobetonu. „Kromě těchto stavebních prací dostal objekt drenážní odvodňovací systém a voda z okapů je zachytávána do velkoobjemové nádrže pro účely zalévání květin na hrobech“, dodává Jaroslav Semerák. Práce vyšly na 2,7 milionu korun.
Do budoucna se plánuje celková oprava oplocení hřbitova na zbývajících třech stranách a zavedení elektropřípojky do márnice. Ta nyní může opět sloužit potřebám správy hřbitova a jako hřbitovní kaple. „Uvažujeme také o zavěšení zvonu do věžičky, kde po původním zůstala dodnes závěsná konstrukce,“ uzavírá Ivan Adamec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…