Uherský Brod: Koncerty, folklor, pohádky, jarmark aneb památky se otevírají

14.09.2014 15:16

Už tradičně se v Uherském Brodě bude konat bohatý dvoudenní víkendový program v rámci Dnů evropského dědictví, známý u nás spíš jako Den otevřených dveří památek.

Uherský Brod: Koncerty, folklor, pohádky, jarmark aneb památky se otevírají
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Sobota 20. září bude patřit především dětem a mládeži. V parku pod Muzeem J. A. Komenského pro ně bude připraven Škautfský den. Zážitkově herní odpoledne je provede historií města, a to především dobou, kdy zde vládli Kounicové. Program vyvrcholí bitvou papírovými koulemi.

Neděle 21. září nabízí pestrou mozaiku programů na různých místech ve městě.

V Dominikánském klášteře se v 9.40 hodin koná koncert Pěveckého sboru Dvořák, na něj bude chvilku po desáté hodině navazovat vystoupení Orchestru Stanislava Sládka v zahradě Panského domu. Na Masarykově náměstí zazní slavnostní fanfáry. Děti mohou zamířit do dětského oddělení knihovny, kde v 10 hodin začne pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků a po ní ještě Budulínek.

Podivuhodné věci se budou dít i na radnici, která se od 10 do 17 hodin promění v pohádkově pekelné království. Úřadovat tady budou čerti, princezny, rytíři a jiné pohádkové bytosti.

Pokud máte rádi spíš jiný druh zábavy, pak si nenechejte ujít komponovaný pořad Uherskobrodsko v písni a tanci, který se bude konat od 14 hodin na zahradě Panského domu. Program zahájí domácí dětský folklorní soubor Olšavěnka, vystoupí také dechová hudba Nivničanka, Jakub, Dolňácko a Hluboček z Hluku. Hostem bude srbský soubor Sloboda. Po celý den bude v zahradě probíhat jarmark lidových řemesel.

Otevřena bude od 9 do 17 hodin, s hodinovou přestávkou od 12 do 13 hodin, řada památek po celém městě. Navštívit můžete radnici a její podzemí, Panský dům, Galerii DK, expozici Václava hraběte z Kounic, Knihovnu Františka Kožíka, obřadní síň, Muzeum J. A. Komenského, barokní sály na faře, Chrám Mistra Jana Husa Dominikánský kostel, židovský hřbitov, Kapli andělů strážných v parku, Hvězdárnu DK, Dům dětí a mládeže, pivovar, Městské informační centrum, Základní uměleckou školu a výstavu betlémů manželů Mahdalových.

Samostatné programy si připravila Základní umělecká škola, Muzeum J. A. Komenského, Knihovna Františka Kožíka, Dům dětí a mládeže, Hvězdárna DK a další instituce.

ZUŠ nabízí již od 9 hodin vystoupení žáků hudebního, výtvarného i literárně dramatického oboru.

V muzeu si návštěvníci mohou zdarma prohlédnout expozice JAK lidstvu (přízemí muzea) a Starožitnosti Uherskobrodska (půda muzea - "Ateliér" nad Baraníkem). Ke zhlédnutí bude také aktuální krátkodobá výstava Velká válka v muzejních sbírkách a výstava zahraničních slabikářů Slabikáře světa. Mimo výstavy muzeum nabízí dva tematické okruhy filmových projekcí. Prvním jsou Ozvěny Musaionfilmu 2014, které tvoří výběr 5 oceněných filmů letošního ročníku přehlídky (Kotěra. Po stopách moderny…, Zámek Třebíč, Druhé Vojvodovo: myslet obrazem, Betlémy v pohraničí a Keď sa fašank krátí). Druhý okruh filmů doplňuje výstavu k výroční 1. svět. války a tvoří ji dva filmy, v nichž jsou zachyceny rozhovory s pamětníky bitev (Bojovník od Zborova a  Pojďte dál, ukážu vám vobrtlík…). Třetí film k tomuto tématu je přímo součástí instalace výstavy (Karlova válka). Atrium muzea pak hostí Šermířský klub Uherský Brod, který se představí vlastním vystoupením, předvede ukázky šermu, historických tanců dětské hry a chybět nebude ani historická střelnice.

Knihovna Františka Kožíka láká na výstavu modelů vláčků v zrcadlovém sále , pohádky pro děti, výstavu fotografií Všední i nevšední krása, pohádkové čtení a výtvarnou dílnu. Zajímavostí bude jistě i jejich povídání a ukázky toho, jak se kniha dostává až ke čtenáři. Po celý den bude také probíhat bezplatná registrace čtenářů.

Dům dětí a mládeže se letos zapojil projektem Zlaté české ručičky. Začne ve 13 hodin a můžete si v rámci něho vyzkoušet pod vedením lektorů řadu zajímavých tvořivých a výtvarných činností.

Hvězdárna DK nabízí ukázky leteckých modelářů z Prakšic a Pašovic. Musíte vidět jejich létající čarodějnici, ze které padají dolů na děti desítky sladkostí a ony jen nevěřícně zírají. V plánu jsou také starty vodních raket a prohlídka opraveného areálu hvězdárny.

Novinkou letošního ročníku jsou prohlídky pivovaru. Začínají ve 13, 14, 15 a v 16 hodin.

Naopak tradičně se konají komentované prohlídky kostelů ve městě. V Dominikánském kostele začínají prohlídky v 11, 13 a v 15 hodin. Ve farním kostele se kvůli malování s největší pravděpodobností letos prohlídky konat nebudou.

Závěrečnou symbolickou tečkou za programem letošních Dnů evropského dědictví bude koncert sdružení Collegium Classic v Chrámu Mistra Jana Husa, který začne v 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: uherskybrod.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…