Uherský Brod: Rybník Škrlovec je opět krásným místem

22.06.2022 9:15 | Tisková zpráva

Veřejnosti byl 16. června oficiálně představen zrekonstruovaný rybník Škrlovec, který se nachází u cyklostezky na Nivnici pod sídlištěm Olšava v jižní části města.

Uherský Brod: Rybník Škrlovec je opět krásným místem
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Při této příležitosti se konalo neformální setkání u rybníka s doprovodným programem, ve kterém nechyběla živá hudba, opékání špekáčků, vědomostní a poznávací hry s tematikou životního prostředí pro děti ani přehlídka lehokol a speciálních kol od firmy AZUB. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Rekonstrukce rybníku Škrlovec začala už v minulém roce a dokončena byla letos.  Na místě docházelo vlivem sucha k zarůstání rybníka mokřadní vegetací a keřové patro se v okolí nekontrolovatelně rozšířilo. V okolí rostoucí topoly byly přestárlé a hrozilo nebezpečí jejich pádu nebo odlamování větví. Technické zařízení k vypouštění rybníka bylo také v havarijním stavu.

Cílem projektu byla komplexní revitalizace rybníka a jeho nejbližšího okolí. V průběhu prací byly odstraněny nánosy, uloženy uvnitř zátopy a provedena terénní modelace.  Došlo i k vykácení 77 topolů, které už byly na hraně životnosti. Místo nich byly vysazeny nové stromy a keře a také uděláno nové zatravnění. Provedena byla i rekonstrukce požeráku.

Největší výzvou byla přeměna rybníka na přírodě blízký stav s realizací speciálních zón, ve kterých se voda dotýká břehů. Vzhledem k nestabilitě těchto břehů a z důvodu zpevnění paty násypu, byly ke břehům umístěny dřevěné boxy vyplněné nánosem. Boxy umožní uchycení rostlin a následnou tvorbu ostrůvků umožňujících hnízdění ptáků.

Rekonstrukcí rybníka a jeho okolí došlo k posílení retenční schopnosti krajiny a k velmi významnému posílení biodiverzity. Byly zde vytvořeny vhodné podmínky pro život různých druhů rostlin a živočichů vázaných na vodní prostředí a zvýšení stanovištní a biologické rozmanitosti. V blízkosti sídliště Olšava a cyklostezky na Nivnici tak vzniklo krásné a atraktivní místo, které bude jistě cílem nejedné procházky Broďanů.

Celkové náklady byly vyčísleny na 4,7 mil. Kč, z toho dotace OPŽP byla 2,6 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…