Ústí nad Labem: Památce válečného hrdiny Jaroslava Klemeše

09.08.2017 19:01

Památku čestného občana Ústí nad Labem, válečného hrdiny generálporučíka Jaroslava Klemeše mohou občané uctít na pietním místě před magistrátem.

Ústí nad Labem: Památce válečného hrdiny Jaroslava Klemeše
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Ke smutečnímu oznámení lze pokládat květiny, svíčky nebo jen v poklidu postát a zavzpomínat na velkého muže, který v Ústí nad Labem našel na dlouhá léta domov.

Jaroslav Klemeš zemřel v pondělí odpoledne v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Byl posledním z parašutistů, kteří byli za války vysazeni na území protektorátu. Zapojil se aktivně do odboje, jako radista vysílal zprávy do Londýna i během květnového povstání.

Po válce byl perzekuován a vězněn. Dostal se i do pracovního tábora ve Všebořicích a po propuštění mu byl nařízen pobyt ve městě. Pracoval v ČSAD. Rehabilitován byl až v roce 1968, plně oceněn byl až po listopadu 1989. Je nositelem řádu Bílého lva a dalších vysokých vyznamenání.

Rozloučení s generálporučíkem Jaroslavem Klemešem proběhne se všemi vojenskými poctami v pondělí 14. srpna od 15.00 v krematoriu v Praze Strašnicích. Jeho památku tam uctí také primátorka Věra Nechybová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…