Ústí nad Labem: V muzeu se sešli odborníci na uhelnou energetiku

11.06.2019 20:28

Odklon od uhlí – Výsledky německé uhelné komise a jejich význam pro Českou republiku to bylo téma konference, které se v úterý v Muzeu města Ústí nad Labem zúčastnili čeští a němečtí odborníci.

Ústí nad Labem: V muzeu se sešli odborníci na uhelnou energetiku
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Účastníky přivítal primátor Petr Nedvědický. Jak připomněl Ústí nad Labem je historicky spjato nejen s chemií, ale také s uhelnou energetikou. Dostupnost levného zdroje energie umožnila prudký rozvoj průmyslu v regionu. To přineslo řadu výhod, ale také mnoho negativ včetně poškození životního prostředí a zdraví lidí.

„Energii z uhlí potřebujeme dodnes, většina města je napojena na páru, dálkové vytápění a teplou užitkovou vodu z centrálního zdroje. Budeme muset v horizontu několika let rozhodnut, jak to bude za deset, dvacet let a později. K tomuto rozhodnutí přivítáme i doporučení odborníků na energetiku a související obory,“ uvedl primátor.

Konferenci uspořádala německá politická nadace Friedrich-Ebert-Stiftung. Účastníkům představila závěry tzv. uhelné komise, která navrhuje, aby bylo v Německu do roku 2022 ze sítě odpojeno celkem 12,5 gigawatt uhlí. Do toho jsou sice zahrnuty i elektrárny, které mají být uzavřeny i bez toho, ale mají se snižovat i další kapacity.

Nejpozději roku 2038, možná už roku 2035, má být definitivní konec. Ceny elektřiny pro domácnosti a průmysl mají udržet na stabilní úrovni finanční podpůrné mechanismy, zabezpečení dodávek a vývoj cen se mají neustále kontrolovat.

V následujících dvaceti letech má být vynaloženo minimálně 40 miliard eur na strukturální pomoc, starší horníci mají navíc dostat restrukturalizační příspěvek a kompenzace za ušlý důchod, dále mají být chráněni před propouštěním z provozních důvodů, mladším havířům se podle představ komise dostane nabídek na vzdělávání a rekvalifikaci.

V regionech, jichž se odklon od uhlí týká především, mají kromě toho díky lepší infrastruktuře a inovacím vzniknout nová, kvalitní pracovní místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…