V Kroměříži by mohla sídlit pobočka Vysokého učení technického v Brně

02.11.2017 18:16

Nabídka vysokoškolského studia v Kroměříži by se mohla v budoucnu rozšířit o technické obory a také o magisterské studium. Radnice totiž jedná o zřízení pobočky s Vysokým učením technickým v Brně (VUT).

V Kroměříži by mohla sídlit pobočka Vysokého učení technického v Brně
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Pan rektor je projektu nakloněn, na dalším jednání už budeme probírat konkrétní věci,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Záměr podporují také kroměřížské firmy, kterým odborníci s technickým vzděláním scházejí. „Absolventi středních škol, kteří chtějí studovat technické obory, musejí jinam. V Brně či Praze potom zůstávají a kvalifikovaná pracovní síla pak chybí v Kroměříži i v celém Zlínském kraji,“ uvedl Motyčka. Cílem je, aby první studenti technických oborů zasedli do poslucháren v Kroměříži v akademickém roce 2019/2020.

Zástupci radnice, firem, ředitelů středních škol, úřadu práce, svazu průmyslu a dopravy a hospodářské komory se shodli, že kromě strojírenských oborů by bylo vhodné přibrat i elektrotechniku a informační technologie. Existují i varianty pro budoucí sídlo pobočky brněnské univerzity. „Konkrétní obory, které bychom ve městě rádi měli, i podmínky, které nabízíme pro působení pobočky, chceme ale nejprve sdělit na jednání zástupcům VUT,“ doplnil Motyčka.

Podle něj záměru vyjádřil podporu také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. „Naší představou je vytvořit memorandum o spolupráci, které bude moci projít zastupitelstvem města i kraje. Nebylo by špatné, kdyby firmy a školy k němu napsaly, co by do projektu mohly přinést,“ dodal kroměřížský místostarosta. Podle Richarda Koubka ze Svazu průmyslu a dopravy České republiky by to byl pro vysokou školu významný signál, že partneři jsou ochotni projekt podpořit.

V Kroměříži nabízel bakalářské vzdělání Evropský polytechnický institut z Kunovic, který využíval prostory v bývalém posádkovém domě armády v někdejších Žižkových kasárnách. V tomto akademickém roce však výuka v Kroměříži neprobíhá. Bakalářské vzdělání tak ve městě poskytuje jen Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž, která zde ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně realizuje studijní program Chemie a technologie potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…