V Lounech vytvoří koncepci pro plánování výsadby dřevin

17.03.2017 19:51

Rada města Loun schválila návrh komise pro životní prostředí na vytvoření koncepce pro plánování výsadby dřevin ve městě Louny. Základní myšlenkou projektu je, že výsadba by měla být prováděna systematicky s výhledem na několik nadcházejících let či desetiletí a opírat se o harmonogram postupné obnovy dřevin.

V Lounech vytvoří koncepci pro plánování výsadby dřevin
Foto: archív autora
Popisek: Louny

V prvním kroku bude zadáno zpracování pasportizace zeleně, ze které bude následně koncepce vycházet. Prvotní zaměření koncepce bude především na větší ozeleněné plochy z důvodu zajištění provozní bezpečnosti. Aktuálně byla zpracována projektová dokumentace týkající se revitalizace Masarykových sadů, která vychází z dendrologického posudku, zpracovaného v roce 2015. Součástí projektová dokumentace na revitalizaci Masarykových sadů je i návrh náhradní výsadby.

Ve středu zájmu nové koncepce budou i místa s nevhodně vysazenými stromy v těsné blízkosti domů. Komise pro životní prostředí doporučila rozdělit vypracování koncepce na dílčí etapy (lokality) s postupným kácením a logicky navazující výsadbou tak, aby k obnově docházelo plynule a smysluplně. Cílem koncepce je předejít chybám v minulosti, kdy byly na území města nahodile vysazovány zcela nevhodné dřeviny, které se dnes musí odstraňovat. To je případ několika desítek dožitých topolů, jejichž kácení proběhlo nedávno nebo skupin jehličnanů vysázených v 70.letech v panelových sídlištích v těsné blízkosti domů.

Koncepce počítá se zavedením systému údajů týkajících se konkrétní dřeviny. Zpočátku bude koncepce obsahovat údaje získané na základě pasportizace, následně budou průběžně doplňována širší a konkrétnější zjištění na základě zpracovaných posudků odborníky z oblasti dendrologie. Bude se jednat například o informace, zdali bude v plánu dřevinu odstranit či se bude jednat o jiná opatření k zajištění provozní bezpečnosti.

V případě odstraňování bude s dostatečným časovým předstihem doplněn návrh na náhradní výsadbu s ohledem na vhodnost dřevin pro daný prostor (velikost a tvar koruny, odolnost kultivaru vlivům městského prostředí, geologického složení půdy apod.). Ohled bude brán i na potřeby živočichů žijících ve městě, zejména ptactva. Současně se zavedením systému se předpokládá, že budou vytipovány vhodné plochy pro případy, že nelze provést náhradní výsadbu na původním místě.

V rámci koncepce je uvažována i možnost zpřístupnění informací o stavu dřevin veřejnosti prostřednictvím webových stránek města.

Zpracování návrhu ucelené koncepce pro plánování výsadby dřevin bude zadáno odborné firmě na základě výběrového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…